Memorijal Andrija Andabak

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, u Nuštru je 9. Srpnja 2015. Godine otvoren Memorijal Andrija Andabak polaganjem vijenaca i svijeća na grobu pok. Andabaka, na groblju u Nuštru. 

Vijence i svijeće na grobu Andrije Andabaka  položili su članovi obitelji pok. Andabaka, te brojna izaslanstva – izaslanik Ministarstva branitelja gosp. Sučić, izaslanici Hrvatskog sabora gosp. Culej i gđa. Budimir, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja grada Vinkovaca, branitelji i suborci, te brojne druge udruge. Nakon polaganja vijenaca i svijeća, služena je Sveta misa u crkvi Duha Svetoga u Nuštru.

 


Program obilježavanja nastavljen je likovnom radionicom, svečanom akademijom u Domu kulture Nuštar, izložbom „Nuštar u Domovinskom ratu“, stručnom tribinom o protuoklopnoj borbi, prezentacijom opreme i naoružanja TT zbora HV-a, MUP-a, HGSS-a, DVD-a Nuštar, te brojnih drugih. U večernjim satima održan je koncert Slavonskih lola. U nedjelju, 10. Srpnja održati će se i tradicionalni malonogometni turnir u čast poginulom hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata Andriji Andabaku.

Andrija Andabak se u lipnju 1991. godine dragovoljno prijavljuje u 109. Vinkovačku brigadu, gdje i započinje svoje protuoklopno vojno djelovanje prvim pogotkom već 28. rujna 1991. 10. travnja 1992. godine uništava 31. oklop, M-55, a do pogibije i svoj posljednji oklop T-84. Priznato mu je uništenje ili onesposobljavanje ukupno 32 oklopa, od čega 30 tenkova (14. T-84 16. M-55 1 BVP i 1 transporter). Poginuo je 7. srpnja 1992. u Posavini i pokopan je u Nuštru. Posmrtno je odlikovan činom bojnik, a naknadno i pukovnik, te je obitelji poginulog dana 19. prosinca 1995. godine uručen Red kneza Domagoja s ogrlicom, a prethodno Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i Spomenica Domovinskog rata. Andrija Andabak u Domovinskome ratu poznat je bio kao osoba koja niti jednog trenutka nije razmišljala o sebi nego kako da svojim umijećem pridonese obrani Domovine. Bio je veliki znalac i vrsni operator. Sam je uništio 32 oklopna vozila u samo 8 mjeseci Domovinskog rata. Njegovim imenom, nazvano je priznanje koje Hrvatska vojska dodjeljuje za 3 ili više uništenih oklopnih vozila.

Fotografije: Stjepan Škrabo, Nuštar

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano