Dan državnosti Republike Hrvatske obilježen u Vukovaru

Dana 25. lipnja obilježava se Dan državnosti Republike Hrvatske, dan kada je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. godine donio povijesnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Tom prigodom, u subotu 25. lipnja 2016. godine u Vukovaru su položeni vijenci i svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar, za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rata. Vijence i svijeće položila su broja izaslanstva: Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, grad Vukovar, Vukovarsko-srijemske županija, Ministarstvo unutarnjih poslova RH, te mnogi drugi.

 


Istog dana upriličeno je svečano otkrivanje spomen-obilježja na mjestu pogibije pukovnika HV-a Petra Kačića i pukovnika HV-a Velimira Đereka. Svečanost se održala u nazočnosti članova obitelji pukovnika Kačića i pukovnika Đereka, izaslanstvom Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde-Grabar Kitarović Ante Deura, pomoćnika i izaslanika ministra branitelja Stjepana Sučića, predstojnika Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa te brojnih branitelja i uzvanika.

Okupljenima se obratila Irena Kačić, supruga poginulog pukovnika Petra Kačića. „Zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji postavljanja ovog spomenika na mjesto pogibije mog supruga. O herojskom činu Petra ne mogu govoriti, to najbolje znaju njegovi suborci, ali ovaj spomenik je dokaz kako Vukovar nije samo grad heroj nego i grad heroja. 25 godina je prošlo, ali nikad nije kasno zahvaliti svima onima koji su dali svoje živote kako bi se obranio Vukovar i Republika Hrvatska”, rekla je Irena Kačić te potom otkrila spomenik zajedno sa kćeri Silvijom Sabljak.

Nedugo nakon otkrivanja spomenika pukovniku Petru Kačiću, upriličeno je otkrivanje spomenika pukovniku Velimiru Đereku na samo pedesetak metara udaljenosti.

U sklopu svečanosti nazočne je svojim obraćanjem dirnula sestra poginulog zapovjednika Đereka, Rajka Mikulić. „Velimir je u Vukovar došao kao dragovoljac. Nitko ga nije zvao ali on nije mogao ostati u Zagrebu dok se krvari za Hrvatsku. Pokušala sam ga odgovoriti od odlaska u Vukovar ali on nije odustajao. Bio je spreman poginuti. Govorio je da se Hrvatska ne brani na Trgu bana Jelačića nego na njezinim granicama. Otišao je s krunicom u pakao Vukovara i na put bez povratka”, objasnila je Rajka Mikulić te se zahvalila gradonačelniku Penavi i suborcima koji su ovim činom očuvali sjećanje na njezinog jedinog brata te potom zajedno sa sestrom Senkom Jelavić otkrila spomenik.

Molitvu je predvodio fra Vjenceslav Janjić nakon čega su nazočni podno spomen obilježja položili cvijeće i upalili svijeće.

Spomen obilježja nastala su na inicijativu gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penave, Savjeta branitelja Grada Vukovara te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u cilju odavanja počasti palim herojima u obrani grada Vukovara.

Riječ je o unificiranom spomeniku čiji je autor vukovarski branitelj Dubravko Duić-Dunja čije djelo je i Spomen obilježje na mjestu pogibije Blage Zadre, otkriveno u listopadu prošle godine. Kao Zadrin i ovaj spomenik izrađen je od inoxa, čime se šalje poruka o vječnosti kako samog materijala tako i vječnosti heroja Domovinskog rata. Imena pukovnika Petra Kačića i Velimira Đereka svijetle u mraku te se svjetlost diže prema nebu.

Izvor: Grad Vukovar

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »