Dan braniteljica Vukovarsko-srijemske županije

v1
v1

U subotu 4. lipnja 2016. godine, po prvi puta, svoj dan obilježile su braniteljice iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije. Svoje ratne kolegice došle su podržati žene – braniteljice iz raznih krajeva Hrvatske. Mnoge od njih 1990. i 1991. godine bile su djevojke, jedva punoljetne. Pa ipak, odlučile su uzeti pušku u ruke i stati bok uz bok sa svojim muškim suborcima.

„Iako nismo morale, mi smo se stavile Domovini na raspolaganje i svoj status smo same zaslužile, stojeći rame uz rame s našim suborcima. Da smo dale važan obol u Domovinskom ratu, govori činjenica da velik broj naših prijateljica nije više s nama ili su poginule ili su prerano preminule od posljedica ratnih strahota, a mnoge od nas i danas osjećaju posljedice zarobljavanja, ranjavanja, PTSP-a, općenito bolesti uzrokovanih posljedicama Domovinskog rata“, poručila je u govoru predsjednica Udruge braniteljica Vukovarsko-srijemske županije Ljiljana Poje.

v1

 


Nakon kratkog obraćanja i prigodnih stihova, program je nastavljen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja u vinkovačkoj Vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi”. Vijence podno spomen obilježja položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva među kojima i Predsjednice Republike, Ministarstva branitelja, Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Vukovarsko-srijemske županije, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara, udruga „Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije“ i ogranka Vukovar, te mnoga druga.

Molitvu je vodio fra Mato Vincetić, vojni kapelan Gardijske oklopno mehanizirane brigade (GOMBRA) koji je potom u kapeli u vojarni služio i Svetu misu nakon koje se su braniteljice i gosti družile na Pikovom stanu nedaleko od Vinkovaca.

Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočna je bila predsjednica Sandra Milić.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »