Svečano otkrivanje spomen-obilježja djeci poginuloj u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj „Prekinuto djetinjstvo“

U subotu, 21. svibnja 2016. godine, na Šetalištu braće Radić u Slavonskom Brodu otkriveno je spomen-obilježje „Prekinuto djetinjstvo“ djeci poginuloj u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata svečanom otkrivanju nazočni su bili Dejan Marjanović i Klara Marinović.

Otkrivanju spomen-obilježja prisustvovali su i posebni savjetnik i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Pero Ćosić, prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Karamarko, izaslanica potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Ružica Vukovac, izaslanik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Blaž Beretin, ministrica Nada Šikić, ministar Tomo Medved,  ministar Zdravko Marić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske Julijana Rosandić, gradonačelnik Mirko Duspara i ostali visoki uzvanici.

Više fotografija pogledajte u galeriji

Nakon održane svete mise u Crkvi Presvetog Trojstva, spomen-obilježje „Prekinuto djetinjstvo“ otkrili su članovi obitelji poginule djece u Domovinskom ratu. U spomen na svu poginulu djecu u Domovinskom ratu visoka izaslanstva položila su bukete bijelog cvijeća, a zatim su učenici osnovnih škola Slavonskog Broda položili bijele ruže za svako poginulo dijete u Domovinskom ratu.  Nakon polaganja uzvanici su se u povorci sjećanja uputili na svečanu akademiju u kazališno-koncertnu dvoranu “Ivana Brlić – Mažuranić”.

U svom govoru ministar Tomo Medved rekao je: „Danas smo ovdje otkrili spomenik njima, svoj nevinoj hrvatskoj djeci koja su tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj ubijena. Spomenik predstavlja njihovo zaustavljeno djetinjstvo, a ona dva djelića koji nedostaju na toj slagalici života predstavljaju žrtvu svakog djeteta čiji je život ugasio nemilosrdni agresor odgovoran za sve strahote rata.“. Svoj govor završio je riječima „Neka duše ove nevine djece budu zalog za budućnost, a spomen-obilježje njima trajna uspomena i opomena iz Domovinskog rata – da se ne ponovi i nikada ne zaboravi.“

Spomen-obilježje autorski je rad Petra Dolića, akad. kipara i Petre Tončić Lipovšćak, d.i.a. pod nazivom „Prekinuto djetinjstvo“. Izbor mjesta pijeteta prema djeci žrtvama Domovinskog rata ima uporište u tužnoj činjenici da je u Slavonskom Brodu poginulo 28 djece, što je najveći broj poginule djece u nekoj jedinici lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Idejnim je rješenjem planirano preuređenje parka na Šetalištu braće Radić u Slavonskim Brodu kroz nekoliko faza izvedbe: u I. fazi planirano je uređenje užeg područja sa spomen-obilježjem, a kroz II. i III. fazu uređenje integriranih dječjih igrališta i dovršenje uređenja parkovnih površina koje bi povezivale memorijalni sadržaj sa svakodnevnim korištenjem djece i njihovih roditelja.

Izvor: Ministarstvo branitelja

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »