Proslavljena 25. obljetnica 4. gardijske brigade

Polaganjem vijenaca na Spomen ploču na ulazu u splitsku vilu Dalmacija, gdje je 28. travnja 1991. osnovana 4. gardijska brigada, počelo je obilježavanje 25 godišnjice osnutka brigade.

Vijence su položili zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Ante Šošić koji su predvodili gradsko i županijsko izaslanstvo, te predstavnici Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Potom je na splitskoj Rivi u 10 sati otvoren, već petu godinu, Sajam braniteljskih zadruga.

U popodnevnim satima uslijedilo je polaganje vijenaca. U ime predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović vijenac su položili izaslanici Ante Deur i komodor Ivica Tolić. U ime Hrvatskog sabora izaslanik predsjednika Damir Krstičević, u pratnji saborskih zastupnika Mira Bulja i Miodraga Deme. Izaslanik ministra Ivan Vukić položio je vijenac Ministarstva branitelja, a izaslanik ministra obrane, načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Mirko Šundov u pratnji glavnog inspektora obrane general bojnika Slavena Zdilara i izaslanika zapovjednika HKoV-a pukovnika Mile Vukičevića. Vijence su položili i župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja izaslanstvo Zbora veterana hrvatskih gardijskih postrojba i specijalne policije u kojem su bili Mladen Markač, Josip Klem i Dražimir Jurkić, kao i brojne druge udruge proizišle iz Domovinskog rata.

Sveta misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gardijske brigade održana je u 16.30 sati u Spomen kapelici Svetog križa na Dračevcu, a predvodio ju je don Anđelko Dukić uz koncelebriranje fra Bože Ančića, fra Žarka Relote, fra Ilije Mikulića, fra Danijela Stipanovića i Don Ante Munitića.

Don Anđelko Dukić istaknuo je u propovijedi doprinos branitelja u stvaranju samostalne i neovisne Hrvatske u Domovinskom ratu. Oslobodili smo se ideologije, ali ne smijemo pasti u krizu ideala jer treba nam ideala poput blaženog Alojzija Stepinca i prvog predsjednika Franje Tuđmana kako bismo našli stvaralačku snagu u izgradnji domovine Hrvatske. Dodao je, između ostalog,  kako sada, nakon Domovinskog rata, kad je ostvaren stoljetni san o slobodnoj i neovisnoj hrvatskoj domovini, Crkva poručuje da ne smijemo biti robovi materijalnih dobara te kako se od nas traži da moralne i duhovne vrednote stavimo ispred materijalnih.

Svečana akademija bila je u Meštrovićevim Crikvinama  – Kaštilcu. Nastupali su  Orkestar HRM, operni solist HNK-a Split  Špiro Boban, akademski glazbenik bariton  Jakov Košćina, povijesne postrojbe Kliški Uskoci i Domagojevi strijelci, klape Mriža i Pasika, KUD  Dalmacija, Mandolinski orkestar  Dugi Rat, KUU SV.Kliment i Kaštelanske mažoretkinje.

Brojnu publiku pozdravio je predsjednik Udruge veterana 4. GBR Božo Zadro rekavši: Slavimo 25. godina naše ponosne brigade. Slavimo i s istim žarom kao nekada želimo graditi ovakvu Hrvatsku. Zemlju o kojoj će pjevati svako dijete; zemlju u kojoj će svatko živjeti i iz koje nitko neće ni pomisliti otići; zemlju u kojoj će svatko zahvaljujući svome radu dostojanstveno živjeti; zemlju u koju će svi poželjeti doći, jer je uređena po najčasnijim suvremenim standardima; zemlju o kojoj će čitav svijet pozitivno brujati zbog njezinih ljudskih, humanih, znanstvenih, športskih, gospodarskih dostignuća. Takvu zemlju želimo, za nju smo se borili i za nju živimo.

Nazočnima su se obratili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera Damir Krstičević, izaslanik ministra obrane Josipa Buljevića general pukovnik Mirko Šundov, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i izaslanik Predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »