U Okučanima obilježena 21. obljetnica VRO Bljesak

okucani20161
okucani20161

Operacija Bljesak – vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH. Započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac.

1. svibnja 2016. godine u Okučanima je obilježena 21. obljetnica VRO Bljesak, na kojoj je nazočan bio državni vrh Republike Hrvatske, brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, te mnogobrojni građani. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, komemoraciji su nazočni bili gosp. Dejan Marjanović i gosp. Mario Kohut, predsjednik i dopredsjednik UDPNHBDR Podružnice Brodsko-posavske županije.

okucani20161

-Danas smo ovdje u Okučanima kako bi odali počast svim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama bez kojih Hrvatska ne bi bila slobodna država, a sadašnje generacije koje vode državu trebaju osigurati boljitak. Kad god se nađem tamo gdje su pali naši borci, uvijek mi je teško. Pun sam emocija kada vidim invalide, branitelje, djecu… Nije lako, ali smo opet ponosni na njih  – poručio je danas premijer Tihomir Orešković u Okučanima na obilježavanju 21. obljetnice vojno redarstvene operacije „Bljesak“.

Uz premijera Oreškovića današnjoj obljetnici vojno redarstvene operacije „Bljesak“ nazočili su i visoki Vladini dužnosnici predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović general Mirko Šundov, ministar branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, saborski zastupnici,  župani Brodsko posavske, Požeško  – slavonske i sisačko moslavačke županije, gradonačelnici, predstavnici javnog i političkog života Hrvatske.

Obljetnici su i ove godine nazočili predstavnici brojnih braniteljskih udruga i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja koji su, po protokolu, i ove godine prvi položili vijenac kod središnjeg križa u Parku hrvatskih vitezova.

Postrojene su i ratne zastave uz nazočnost predstavnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, klapu „Sveti Juraj“ HRM, te prelete Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Svetu misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata u župnoj crkvi u Okučanima predslavio je mons. dr Antun Škvorčević, propovijedao vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, dok su uz oltar bili i vojni ordinarij u miru mons. Juraj Jezerinac i dvadesetak svećenika novogradiškog i požeškog dekanata.

U Okučanima su danas upriličene i tradicionalne Županijske igre udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata na kojima su i ove godine sudjelovale udruge s područja Brodsko posavske županije.

-Drago mi je što smo se i danas okupili. Prilika je ovo za zajedničko druženje i prisjećanje na dane Domovinskog rata. Natjecanje se provodi u nekoliko disciplina, a ekipe su raspoređene od Stare Gradiške, Dragalića do Nove Gradiške – ističe predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Brodsko posavske županije Jozo Bungić.

U Okučane su danas stigli i maratonci, njih 53, u organizaciji Atletskog kluba Nova Gradiška te motoristi iz svih krajeva, sudionici 4. moto defilea „Bljesak“, a pridružili su im se i članovi novogradiškog Oldtimer cluba „Classic 99“.

Visoko Vladino izaslanstvo na čelu s premijerom Tihomirom Oreškovićem obišlo je i Spomen sobu Vojno redarstvene operacije „Bljesak“ te razgledali izložbu Taktičko tehničkog zbora Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Druženje je nastavljeno uz zajednički ručak, a u večernjim je satima organiziran i zabavno glazbeni program.

Izvor: radiong.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »