Skupština Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

U Zagrebu je 12. ožujka 2016. godine održana izvanredna izborna i redovna izvještajna sjednica Skupštine Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Okupljanje članova Udruge, iz svih deset Podružnice, te gostiju, bilo je kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli na Mirogoju, gdje smo položili zajednički vijenac, sa predstavnicima Ministarstva branitelja – Odjela za traženje zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata. Nakon molitve, predsjednica Udruge Sandra Milić, pozvala je gospođu Višnju Bilić, načelnicu Odjela za traženje zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata, da se okupljenima obrati s nekoliko riječi.

Gospođa Bilić je pozdravila sve okupljene ispred Ministarstva branitelja, zahvalila nam na pozivu, te mogućnosti da predstave svoj rad u traženju nestalih osoba iz Domovinskog rata. Nakon što je okupljenima rekla osnovne informacije o nastajanju ovoga spomenika, isti su imali priliku obići ga, te zapaliti svijeće svojim najmilijima.

Nakon obilaska ovog spomenika, okupljeni odlaze na Krematorij, mjesto zajedničke grobnice neidentificiranih posmrtnih ostataka žrtava Domovinskog rata – Kenotaf, gdje također polažemo zajednički aranžman, te nakon molitve odlazimo, u pratnji gđe. Bilić u obilazak same grobnice. Ovo je jedna od dvije ovakve grobnice u Republici Hrvatskoj, u kojoj se trenutno nalazi oko 500 neidentificiranih osoba, te se takva, manja grobnica nalazi također u Osijeku. Nakon što je okupljenima objašnjen postupak kod ekshumacije, te identifikacije posmrtnih ostataka, mogli smo obići dvoranu.

Nakon toga, odlazimo u „Plavu dvoranu“ u Sesvetama, gdje se održava izvanredna izborna i redovna izvještajna sjednica Skupštine UDPNHBDR. Nakon himne Republike Hrvatske, predsjednica Udruge, Sandra Milić, nazočnima je uputila nekoliko riječi: „Današnji dan započeli smo obilaskom spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, u kojem su uklesana imena svih naših roditelja, Onih koji su svoje živote dali za našu slobodu. Većina vas je danas po prvi puta posjetila i Kenotaf – zajedničku grobnicu neidentificiranih posmrtnih ostataka. Prema tom mjestu također trebamo imati posebno poštovanje, među nama su oni koji još uvijek traže svoje roditelje, svoje najmilije, oni koji 25 godina od početka Domovinskog rata traže svoju istinu, te upravo zbog toga moramo biti jedni uz druge. Za naše roditelje, sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile Domovinskog rata, pozivam Vas da minutom tišine odamo počast.“.

Nakon minute tišine, predsjednica je pozdravila sve okupljene, objasnila još jednom razlog sazivanja ove Skupštine, te se nastavilo s radom Skupštine.  Nakon izabranih tijela za vođenje Skupštine, pristupilo se glasanju za tajnika Udruge. Po glasovnima većine delegata na Skupštini, za tajnicu je izabrana Maja Martinović, a za člana Nadzornog odbora, Antonio Pavela. Predsjednik radnog predsjedništva i predsjednica izborne komisije čestitali su izabranim kandidatima. Nakon izbornog dijela Skupštine, nastavila se redovna izvještajna, te je u tom dijelu predsjednica Udruge predstavila izvještaj o radu, te financijski izvještaj Udruge za 2015. godinu (isti je dostupan na web stranici UDPNHBDR, pod kategorijom „O udruzi“).

U nastavku Skupštine, predsjednica je, kao zaposlena osoba u Udruzi, putem Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva podnijela svoj izvještaj o radu za prethodnu godinu. Na Skupštini smo raspravljali o budućim projektima udruge, te već tradicionalnom devetom po redu mimohodu „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“.

Na Skupštini su po prvi puta nazočni bili članovi iz Gospića, koje je predsjednica posebno pozdravila, te upoznala nazočne kako već nekoliko mjeseci intenzivno komunicira s njima oko osnivanja Podružnice naše Udruge za Ličko-senjsku županiju. Gđa Nikolina Jelača je pozdravila sve okupljene, te se zahvalila predsjednici Udruge na pozivu. U planu je skoro održavanje osnivačke Skupštine, te ih veseli da će postati dio naše Udruge, te da ćemo zajednički raditi za bolje naše populacije.

Nakon održane Skupštine, upriličen je prigodni domjenak za sve okupljene.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »