Dan hrvatskih branitelja Vukovara

v1
v1

10. ožujka 2016. godine u Vukovaru je u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara započelo je odavanjem počasti svim poginulim i nestalim braniteljima u Domovinskom ratu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar. Djeca Dječjeg vrtića 1 položila su 25 ruža u znak 25. Godišnjice od početka Domovinskog rata. Molitvu je na groblju predvodio gvardijan fra Ivica Jagodić nakon čega je u crkvi svetih Filipa i Jakova služena sveta misa. Vijence su položila izaslanstva predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Vlade RH gospodina Tihomira Oreškovića, Glavni stožer Oružanih snaga RH, ministarstva, zapovjednici 204. Vukovarske brigade, udruge proistekle iz Domovinskog rata, među kojima je bila i predstavnica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Grad Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija, predstavnici crkvenog i društvenog života, te mnogi drugi pojedinci i organizacije.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Franjo Šoljić pojasnio je da se Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježava 10. ožujka jer su toga dana 1991. godine u Bogdanovcima postrojeni nenaoružani odredi. Tada je hrvatski narod pokazao da je spreman obraniti svoj dom, svoj grad i svoju državu. Također, vodilo se računa da toga datuma nitko u gradu nije stradao.

„Ne smijemo zaboraviti činjenicu da se u gradu Vukovaru traži još 290 nestalih osoba, preko 2 000 je poginulih, preko 100 ubijenih u srpskim koncentracijskim logorima, morali smo vodit računa da dan branitelja mora biti obilježavanje kada će se slavit i kada će se branitelji veselit, a ne tugovati”, rekao je Šoljić.

Središnji događaj slavlja bila je svečana Akademija održana u Hrvatskom domu Vukovar na kojoj su nazočili mnogobrojni uvaženi gosti među kojima su bili i izaslanik predsjednice Zvonko Milas, izaslanik Hrvatskog sabora Josip Đakić te izaslanik predsjednika Vlade i ministra obrane Tomislav Ivić kao i načelnik Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Mirko Šundov, ali i zapovjednici 204. vukovarske brigade i obrane Vukovara Tomislav Merčep, Mile Dedaković i Branko Borković te predstavnici Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, stradalničkih i braniteljskih udruga i mnogi drugi. Svečanosti su nazočili i katolički svećenici, ali i arhiepiskop hrvatske pravoslavne crkve Andrija Škulić, te predstavnik islamske zajednice u Hrvatskoj Glavni imam osječko-vinkovački Mirza efendija Delić.

„Dan hrvatskih branitelja Vukovara treba i mora uvijek biti na visokoj razini, a visoku razinu čine upravo svi ovi ljudi koji su prije 25 godina prepoznali trenutak i odazvali se pozivu Domovine te krenuli u rat kako bi je obranili. Ovdje smo nakon četvrt stoljeća kako bi se sjećali onih najboljih koji nisu među nama, ali ne sjećat se o njihovoj smrti i pogibiji nego proslaviti njihove živote i sve one vrijednosti kojima su se suprotstavili srpskoj agresiji i otporu koja je ovdje pokazana na način koji se ne pamti u novijoj povijesti” rekao je Zvonko Milas, izaslanih PRH.

Gradonačelnik Penava rekao je kako i kao uvijek iz Vukovara šaljemo poruku zajedništva, a državni dužnosnici su dolaskom pokazali da im je stalo do Vukovara.

Prvi zapovjednik 204. vukovarske brigade i obrane Vukovara Tomislav Merčep izrazio je zadovoljstvo što je u Vukovar došao cijeli državni vrh i svi zapovjednici. „Hrvatsku smo branili velikim srcem s malo oružja i bez novca. Hrvatsku nisu stvarali oni koji su došli s činovima nego radnici, inženjeri i seljaci”, rekao je Merčep.

Drugi zapovjednik 204. vukovarske brigade Mile Dedaković Jastreb pohvalio je organizaciju proslave i rekao da ga veseli velik broj sudionika, a od nove vlasti očekuje bolji senzibilitet prema braniteljima.

Branko Borković, svima znan kao Mladi Jastreb izjavio je da Vukovar nije imao izbor te da se morao braniti, a razoružani hrvatski narod pokazao je postrojavanjem u Bogdanovcima da je spreman braniti domovinu.

Nakon govora uzvanika uslijedio je program na kojem je predstavljen promotivni spot projekta „Vukovarski Vodotoranj-simbol hrvatskog zajedništva” te film „10. ožujka – Dan hrvatskih branitelja Vukovara”. Recitalom o hrvatskim braniteljima su nastupile učenice OŠ Mitnica, dječji pjevački zbor Vukovarski golubići te Branko Čulić Vukovarac izveli su pjesme o gradu Vukovaru.

Na kraju svečanosti u ime Koordinacije braniteljskih udruga predsjednik Franjo Šoljić uručio je zahvalnice bivšem gvardijanu Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordanu Propadalu, pročelnici Upravnog odjela za opće poslove i Ured gradonačelnika Grada Vukovara Sanji Tokić, Gordanu Badanjaku, poshumno Draženu Luketiću, Gradu Korčuli i Općini Lumbarda, a zapovjednicima Tomislavu Merčepu i Mile Dedakoviću uručene su plakete.

Nakon svečane akademije održano je i prigodno druženje branitelja, članova obitelji poginulih i nestalih branitelja i ostalih sudionika na zajedničkom ručku u Radničkom domu. Okupljene je svojim nastupom zabavljao vukovarski tamburaški sastav „Allegro”.

Izvor: www.vukovar.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »