Obilježena 23. obljetnica vojne akcije Peruća

Kod brane Peruća, ispred spomen obilježja poginulom Anti Buljanu, upriličeno je prigodno obilježavanje 23. godišnjice vojne akcije Peruća u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja ‘Veterani 126. brigade – Sinj’.

Uz obitelj poginulog, vijence su položili i svijeće zapalili članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstva Općine Hrvace, gradova Sinja i Trilja, te članovi HEP-a, Udruge hrvatskih branitelja ‘Veterani 126. brigade – Sinj’ i Udruge branitelja HEP-a.

Molitvu odrješenja pred spomen obilježjem predvodio je don Ante Bekavac, a nekoliko prigodnih riječi uputio je načelnik Općine Hrvace, Dinko Bošnjak.

‘A što reći o ovoj akciji. Hvala Bogu da je sve dobro završilo s obzirom na sve tadašnje okolnosti. Iskoristit ću priliku da se zahvalim svim braniteljima i civilima koji su ugrožavajući svoje živote uspjeli spasiti branu Peruća. Teško je i zamisliti što bi se dogodilo, sve do Omiša, kakve bi to nesagledive posljedice bile. Nadam se da ćemo i dalje voditi računa i skrbiti se o našim braniteljima jer da nije bilo naših vitezova i heroja ne bi bilo ni Hrvatske,’ kazao je Bošnjak.

Prije 23 godine, 28. siječnja 1993. godine Hrvatska vojska oslobodila je branu ‘Peruća’. Tom brzom akcijom spriječena je katastrofa koja je mogla nastati potapanjem vodom naselja nizvodno uz rijeku Cetinu. U akciji Peruća poginuo je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade.

Tadašnji zapovjednik 126. brigade, a danas umirovljeni pukovnik HV-a Zdravko Škarpa, o tadašnjim događanjima na Perući nam je kazao:

‘Akcija ‘Peruća’ bio je jedan odlučan odgovor na četnički upad u tzv. Pink zonu koja je bila pod zaštitom UNPROFOR-a. Imali su namjeru opet doći na branu i Alebića kulu odakle su mogli granatirati Sinj. Odgovorili smo brzo i odlučno i uz jaku artiljerijsku pripremu iz više pravaca smo tu upali oslobodivši nekoliko sela sve do Maljkova čime su se stvorile i pretpostavke povratka izbjeglica, ali i daljnjeg nastavka akcija prema Kninu i dalje.’.

Izvor: ferata.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »