U Našicama obilježena 24. obljetnica pada grada Vukovara

U Našicama su ispred spomen obilježja Uskrsla Hrvatska, a povodom 24. obljetnice pada Vukovara upaljene svijeće, položeni vijenci te je održana molitva za sve poginule branitelje koji su dali svoje živote u obrani ovog herojskog grada.

Prije samog polaganja na trgu doktora Franje Tuđmana, u neposrednoj blizini fontane, u organizaciji Zajednice žena „Katarina Zrinski“ upaljene su svijeće u obliku srca. Okupljenim sugrađanima i gostima prije svih se obratio gradonačelnik Krešimir Žagar, koji je pozdravio sve prisutne goste, roditelje, djecu i udovice poginulih branitelja, našičke branitelje, vijećnike, predstavnike udruga,  djelatnike gradskih ustanova kao i sve ostale sugrađane.

„17. studeni je dan uoči Dana sjećanja, posebnog dana za sve Hrvate prema Vukovaru i vukovarskim žrtvama, simbolu stradanja hrvatskoga naroda. Prije 24 godine, ne samo Vukovar, već i Škabrnja i druga mjesta su tada razarana te je na taj način svaki dan obilježen hrvatskom krvlju. Ovo je jedan simboličan trenutak kada se okupljamo na gradskom trgu, kako bi zapalili svijeće u obliku srca za Vukovar i Vukovarce i taj simboličan čin činimo iz godine u godinu. Srce koje je kucalo i 1991. godine, kada su naši dragovoljci otišli, a nažalost mnogi od njih su tamo tada i ostali zauvijek, a neki od njih još uopće nisu niti nađeni. Ovo je prava prilika da se sjetimo i njihove hrabrosti i njihovog života kao i svih ostalih žrtava Vukovara. Ove godine s nama u Našicama su gosti iz Bakra koji su u našem gradu našli okrjepu i odmor za sutrašnju kolonu sjećanja. Tu je s nama i povijesna postrojba grada Bakra koji plijene pažnju svojim odorama. Također su ovdje i specijalne postrojbe „Ajkule“, koje su vodile i vršile neke od najtežih ratnih operacija te je svatko od njih heroj na svoj način. Stvarno je svima nama na čast biti s njima danas tu te zapaliti svijeće i pomoliti se. U Vukovaru ću sutra naravno biti prisutan i sam u koloni sjećanja s djelatnicima i mnogim gradskim vijećnicima, udrugama i drugim građanima grada Našica koji će vrlo vjerojatno doći u vlastitim aranžmanima. Koliko sam upoznat iz Našica idu četiri autobusa, pa vjerujem da ćemo i mi činiti veliki dio ove kolone sjećanja u gradu Vukovaru.“ – rekao je gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar koji je pročitao i riječi pokojnog Siniše Glavaševića “Grad to ste vi”.

Nakon gradonačelnika gvardijan fra Zoran Bibić izmolio je molitvu za poginule branitelje, a nakon toga su se svi uputili u crkvu Antuna Padovanskog gdje je održana misa za sve poginule hrvatske branitelje, a naročito ovom prilikom one koji su stradali u obrani grada Vukovara.

Za par riječi priupitali smo i predstavnika gostiju iz Bakra generala Davora Presečkog, predsjednika Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata grada Bakra.

„Ostvarila se moja ideja i ideja vašeg sugrađanina Damira Vlašića da prije same kolone sjećanja, koja će se održati sutra u Vukovaru, budemo prisutni danas ovdje na vašem trgu te i sami položimo vijence i upalimo svijeće za naše branitelje Vukovara. Izuzetno mi je drago da smo sve to uspjeli napraviti te moram iskazati da mi je čast biti ovdje s vama. Uz udrugu dragovoljaca grada Bakra, s nama je udruga Grobnik, zatim naše „Ajkule“, čiji sam i sam bio pripadnik te udruga Kraljevica i naša povijesna postrojba grada Bakra. Sutra ujutro krećemo put Vukovara, i tamo ćemo naravno sudjelovati u koloni za Vukovar, a plan nam je obići i Ovčaru i Borovo, a nakon toga ćemo se ponovo vratiti u Našice. Moram još jednom pohvaliti kako gradonačelnika, tako i sve ostale s kojima smo se susreli u gradu Našicama“ – rekao je general Davor Presečki.

Izvor: nasice.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »