Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2015.

Mirno i dostojanstveno obilježena je 24. obljetnica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine. Već tradicionalno, središnji je dio programa započeo u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice gdje se održao komemoracijski program koji je vodio glumac Darko Milas, a pjesmom su ga uveličali Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj” i Branko Čulić.

Po završetku prigodnog programa, formirana je Kolona sjećanja koju su ove godine predvodili članovi i članice Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, pripadnici 204. Vukovarske brigade, vukovarski branitelji i stradalnici, te povijesne postrojbe iza kojih su se potom Koloni priključivali ostali građani skupa s predstavnicima državnih, regionalnih i lokalnih vlasti.

Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru prvi je vijenac položila i svijeću upalila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Zatim su vijence položili predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko kao i premijer Zoran Milanović zajedno s velikom većinom ministara.

Slijedio je vijenac Oružanih snaga i Ravnateljstva policije koji su položili načelnik Stožera HV-a general zbora Drago Lovrić te ravnatelj policije Vlado Dominić.

U ime 204. vukovarske brigade vijenac su položili zapovjednici Tomislav Merčep i Branko Borković te ratni Vladin povjerenik za Vukovar Marin Vidić Bili i sekretar za obranu Danijel Rehak.

Izaslanstvo Grada Vukovara na čelu s Gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom položio je vijenac skupa s braniteljskim udrugama grada Vukovara, a potom i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem.

U službenom dijelu vijence su još položili Grad Zagreb, predstavnici Hrvatske zajednice županija i sedam gradova prijatelja Vukovara.

U neslužbenom dijelu polaganja vijenaca, vijence je položilo HDZ-a, predstavnici Hrvatskoga generalskoga zbora, Viteškoga alkarskoga društva Sinj, Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske kao i niza udruga te rodbine ratnih stradalnika.

Molitvu kod spomen obilježja i svetu misu za sve ubijene i nestale hrvatske branitelj i civile na Memorijalnome groblju predvodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Želimir Puljić, a vjernike je pozdravio đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić.

19. studenog 2015. godine  obilježena je 24. obljetnica stradanja vukovarske četvrti Borovo naselje gdje su na današnji dan prije 24 godine pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi topničkim napadom pokušali srušiti zgradu Borovo Commerca koja je tada bila sklonište i ratna bolnica. Zgrada se zapalila dok je u njoj bilo 800 ranjenika i civila te oko 200 teško ranjenih. Pri tome je poginula 51 osoba dok ih je 115 odvedeno u srpske koncentracijske logore. U obrani Borova Naselja poginulo je i ubijeno oko 500 osoba, a ukupno ga je branilo 1.189 branitelja.

Tog dana, članovi udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata pustili su vijenac u Dunav, kod Borova sela, u čast i spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile stradale u Borovu selu.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano