U Sinju obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, utorak 17. studenoga, na dostojanstven način obilježen je u gradu Sinju i Župi Gospe Sinjske.

Obilježavanje je započelo svetom misom u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Misno slavlje predvodio je župnik fra Ante Bilokapić uz koncelebraciju gvardijana fra Petra Klapeža i još 13-ice svećenika. Na misi su sudjelovali hrvatski branitelji, učenici srednjih i osnovnih škola s područja Sinja sa ravnateljima i nastavnicima te brojni župljani. Preko mise pjevali su i svirali članovi Franjevačke mladeži i Vojske Gospodnje.

Na početku mise fra Ante je upozorio na opasnost zaborava.

‘Vukovar je naša istina i naš ponos. Vukovar je naša Kalvarija i naš Uskrs. Mnogi su u Vukovaru stali, pali i ostali. Neki zauvijek nestali. Progutala ih mržnja. Mržnja prema Bogu i čovjeku i svemu što je hrvatsko. I zato Vukovar zaslužuje mnogo više i mnogo bolje nego mu se daje i o njemu govori u našoj javnosti. U vukovarskoj Kalvariji pohranjena je naša budućnost, ponovni život i slava uskrsnuća. Mi se klanjamo Bogu i svim braniteljima koji su poginuli za obranu grada heroja i naše domovine’, naglasio je fra Ante.

U svojoj propovijedi posebno je pozvao da se sjetimo svih očeva i majki kojima je 18. studenoga dan boli, a osobito onima koji još ne znaju gdje su posljednja počivališta njihovih sinova i kćeri.

‘Klanjamo se danas u križu najucviljenijih: majki i očeva, djece i obitelji naših pokojnih branitelja i svih onih koji još pitaju za sudbinu svojih, ili traže njihove grobove. Molimo te Gospodine da mi uvijek znamo cijeniti veličinu žrtve kojom smo stekli slobodu, da zlatnim slovima upišemo u hrvatsku povijest ime svakog branitelja koji je svoj život ugradio u temelje naše države’, zaključio je fra Ante.

Na kraju mise član Franjevačke mladeži Moreno Vuković izrecitirao je stihove Siniše Glavaševića – ‘Moj grad’. Cijeli recital popraćen je uz orguljsku pratnju mladog glazbenika i člana Dječjeg zbora Gospe Sinjske Branimira Župića. Na kraju recitala duhovnu šansonu ‘Milost’ ispjevala je Jelena Pavić, nastavnica glazbe.

Po prvi put mimohod s upaljenim svijećama krenuo je iz crkve Gospe Sinjske preko Pijace, Glavičkom do Vukovarske ulice. Na čelu mimohoda stupali su hrvatski branitelji sa hrvatskom trobojnicom, zastavama braniteljskih udruga i postrojbi proizašlih iz Domovinskog rata. Sudionici mimohoda lampione su ostavljali duž Vukovarske ulice.

Susret je završio molitvom odrješenja za sve poginule u obrani Vukovara i Domovine. U ime grada sve nazočne je pozdravio dogradonačelnik Zlatko Ugrin. U svom obraćanju zahvalio je svim Sinjanima i Sinjankama što su se odazvali i na dostojanstven način odali počast gradu Vukovaru i svim poginulima u njegovoj obrani.

Nositelj projekta ‘Moje svjetlo za moj Vukovar’ bila je udruga UTIS, a sudjelovali su Župa Gospe Sinjske te srednje i osnovne škole s područja Sinja. U ime Udruge UTIS nazočnima se obratio gosp. Vojislav Barać izrazivši oduševljenje što su Sinjani u velikom broju podržali ovaj projekt s nadom da će sljedeće godine cijela organizacija obilježavanja žrtve Vukovara biti na još višoj razini.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »