Susreti članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, hrvatskih branitelja i ostalih stradalnika Domovinskog rata

U Vukovaru su 7. i 8. studenog 2015. godine održani Susreti članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, hrvatskih branitelja i ostalih stradalnika Domovinskog rata, u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Vukovarsko-srijemske županije.

U sklopu susreta, okupljeni su imali priliku uživati u vožnji Dunavom, turističkim brodom Bajadera tvrtke Danubium Tours. Tijekom vožnje mogli smo čuti sve zanimljivosti o povijesti grada Vukovara, kulturi i baštini ovoga kraja, te uživati u prekrasnom pogledu na Grad heroj. Ugodno druženje nastavljeno je održavanjem Večeri domoljubne poezije u Ružičkinoj kući u Vukovaru, gdje su nam se priključili članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, koja okuplja brojne braniteljske i stradalničke udruge, Hrvatska udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata „Vukovar ’91“, Udruga Žene u Domovinskom ratu – Sunčice, Udruga braniteljica Domovinskog rata grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, Udruga udovica hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu – Vinkovci, te predstavnici Grada Vukovara, gradskog vijeća Grada Vukovara, političkih stranaka, te svi ostali zainteresirani građani i građanke. Nakon održane Večeri domoljubne poezije, svi okupljeni su se sa bijelim ružama uputili kod križa na ušću rijeke Vuke u Dunav, gdje smo upalili 20 lanterni za 20 godina mira u našoj domovini, sa željom da se taj mir nastavi.

Večera za sve okupljene održana je u restoranu Vukovarska kuća u Park-šumi Adica u Vukovaru. U nedjelju, 8. studenog, obišli smo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata Vukovar, gdje smo se poklonili svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima Domovinskog rata, te kod bijelih križeva položili bijele ruže. Nakon toga, odlazimo do simbola grada Vukovara – vodotornja, koji nikog ne ostavlja ravnodušnim, svojom jačinom i simbolom hrabrosti grada heroja.

Potom su se okupljeni uputili u Muzej Domovinskog rata u vojarni, čime je i završen ovaj dio susreta. Tokom susreta ova dva dana, okupljeni su mogli razmijeniti svoja iskustva i dojmove o stanju svake pojedine populacije, razgovarati o budućim zajedničkim projektima i načinima na koji možemo rješavati naše probleme. Svi okupljeni su se složili da je iznimno važno da se branitelji i stradalnici Domovinskog rata zajedno drže i budu potpora jedni drugima, te zajedno promiču vrijednosti Domovinskog rata, a samim time i pomažu jedni drugima.

Projekt je to kojeg financira Ministarstvo branitelja, a koji se nastavlja i dalje. U sklopu istog biti će održana promocija knjige „Krhotine djetinjstva“ o svjedočanstvima djece rata, u izdanju Udruge Žene u Domovinskom ratu – Zadar, 19.11.2015. godine u Ružičkinoj kući.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano