Predstavljanje 4. izdanja knjige nestalih osoba na području Republike Hrvatske

Predstavnica UDPNHBDR – Podružnice Grada Zagreba prisustvovala je predstavljanju 4. izdanja knjige nestalih na području RH u organizaciji Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, Međunarodnog odbora Crvenog Križa i Hrvatskog Crvenog križa.

Knjigu su predstavili ministar branitelja Predrag Matić, regionalni koordinator za nestale osobe Međunarodnog odbora Crvenog križa Laurent Burkhalter te predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić, a predstavljanje je otvorio Branimir Pofuk čitanjem ulomka iz svoje „Knjige o ljudskoj neponovljivosti“.  ,,Mnoga su još grobišta sakrivena šutnjom. Na svim stranama. Ali, u čitavom projektu i načinu na koji je izveden ima nekog na ovim našim prostorima prilično rijetkog dostojanstva i uzvišenosti. Nigdje kao u ovoj knjizi ne vlada ravnopravnost među ljudima, neponovljivim i onda, ili pogotovo onda kada ih nema.

Imena, mjesta i datumi govore sve. O svima. Rijetko se kada s tako malo podataka, a s više poštovanja, i to u jednom Vladinu dokumentu, više reklo o jednom prošlom ratu. Vojnici svih vojski, civili svih nacija, žene i muškarci, mladi i stari, svi nestali, svi u jednoj knjizi jer im je zajedničko jedno: netko ih još traži. Zato što jesu, bili su, i zauvijek će ostati jedinstveni i neponovljivi. Osim pronalaženju ljudi koji su nestali, ova knjiga služi i pronalaženju ljudskosti nas koji smo ostali”.

Četvrto izdanje „Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske“ nastalo je u suradnji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja i Hrvatskog Crvenog križa, uz provjeru podataka i suglasnost Međunarodnog odbora Crvenog križa te nadležnih tijela Republike Srbije, odnosno, Komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica i Crvenog križa Srbije.

Četvrto izdanje, kao i sva prethodna, sadrži popis svih nestalih osoba i posmrtnih ostataka na području Republike Hrvatske, uključujući državljane Republike Srbije, BiH i druge. Prema podacima zaključenim s 1. svibnjem 2015. godine,  riječ je o popisu od 2.138 nestalih osoba i posmrtnih ostataka s područja Republike Hrvatske , od kojih se 1.716 zahtjeva odnosi na nestale osobe, a 422 zahtjeva na traženje posmrtnih ostataka. „Knjiga“ uključuje i 51 otvoreni zahtjev za traženje nestalih osoba građana Republike Hrvatske za kojima se traga u BiH, što ukupno čini 2.189 otvorenih zahtjeva za traženjem. Od posljednjeg izdanja, naporima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, riješena su 244 zahtjeva za traženjem, a otvoreno je 60 novih zahtjeva.

Uvid u Knjigu osoba nestalih na području RH može se ostvariti u Službi traženja svih društava HCK kao i u delegacijama Međunarodnog odbora CK, nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca te u uredima nadležnih državnih tijela za traženje nestalih osoba- Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, Komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica i Instituta za nestale osobe BIH. Uvid u knjigu moguć je i preko web stranica spomenutih tijela i organizacija.

Također na predstavljanju je upućen i poziv svim osobama koje imaju informaciju koja bi mogla pomoći u traženju nestalih osoba da istu dojave na sljedeće adrese i brojeve:

Anonimno : 072/111 111

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano