Otkriveno spomen-obilježje mjesta masovne grobnice u Mohovu

Na mjesnom groblju u Mohovu pored Iloka otkriveno je 30. rujna spomen-obilježje za četiri žrtve ekshumirane iz masovne grobnice iz Domovinskog rata. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata otkrivanju spomen-obilježja nazočio je predsjednik Igor Gavrić.

Ekshumacija masovne grobnice izvršena je 1998. godine, a od četiri ekshumirane osobe, tri su bile civili poginuli 1992. godine, dok je identitet četvrte osobe nepoznat.

Na području Vukovarsko-srijemske županije otkriveno je 55 od ukupno 148  mjesta masovnih grobnica na području Republike Hrvatske. Iz masovnih grobnica ekshumirani su posmrtni ostaci 2155 osoba, od kojih je identificirano 1929 osoba, dok su posmrtni ostaci 226 osoba još neidentificirani. Iz masovnih i pojedinačnih grobnica u Republici Hrvatskoj do danas je ekshumirano 3966 osoba, od kojih je identificirano 3409 osoba, a neidentificirano je 557 osoba.

Spomen-obilježje u Mohovu 71. je takvo i njime je obilježena 117. masovna grobnica u Republici Hrvatskoj.

Izaslanik Hrvatskog sabora i Ministarstva branitelja na otkrivanju spomen-obilježja bio je Zdravko Ronko, zastupnik u Hrvatskom saboru i član saborskog Odbora za ratne veterane.

Brojna izaslanstva položila su vijence i svijeće kod spomen-obilježja, te tako odala počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Hodočašće u Međugorje

U organizaciji Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Opširnije »