Dan neovisnosti Republike Hrvatske u Našicama

U srijedu, 7. listopada 2015. godine, povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, u Našicama su vijence i svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rata položili Grad Našice, te udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Nakon himne i minute šutnje za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile, okupljenima se obratio gradonačelnik Krešimir Žagar, koji je među ostalim podsjetio sve prisutne na dane koji su pred nama i koji su itekako utkani u hrvatsku povijest te kako je 8. listopada jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti.

„Ovo je datum kada je Hrvatski sabor odlučio reći dosta te kako je vrijeme da Hrvatska postane samostalna i neovisna. To je ideja koja je bila dugogodišnja želja u svakom hrvatskom srcu od stoljeća sedmog, otkada se i nalazimo na ovome području. Za one koji nisu znali, 8. listopada je također vrlo važan datum u povijesti Republike Hrvatske jer je davne 1075. godine okrunjen kralj Zvonimir, što je u tom trenutku značilo da je kraljevina Hrvatska međunarodno priznata. Ako se pak vratimo u ovo današnje doba i vrijeme kada je naš Sabor donosio ove bitne odluke, i mi Našičani se možemo s ponosom toga sjećati, jer su i naši sugrađani sudjelovali u toj odluci. Baš zbog toga još jednom želim pozdraviti i gdina. Ivicu Čemea koji je tada bio u sazivu Sabora i koji je svjedočio te osobno podigao ruku za neovisnost naše domovine.“ – rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar, koji je prisutne podsjetio i na stradavanje prvog i jedinog hrvatskog svećenika Ivana Burika.

„Nažalost baš na ovaj dan 8. listopada, mučki i s leđa ubijen je tovarnički velečasni Ivan Burik, pa se moramo sjetiti i njegove žrtve i njegovog života koji je ugradio u Tovarnik, a samim time i u našu Hrvatsku. Pomagao je ljudima, a dobio je metke u leđa.“

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano