Edukativni izleti „Djeca – naše nasljeđe“

djeca1
djeca1

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije, u partnerstvu s Dječjim vrtićem Vukovar 1, provodi projekt „Djeca – naše nasljeđe“. Prvi dio projekta obuhvaća edukativne izlete djece iz četiri objekta DV Vukovar 1. Na izletima je sudjelovalo ukupno 220 djece sa odgojiteljima.

Djeca su u sklopu ovog dijela projekta obišla Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata Vukovar, Spomen dom Ovčara, mjesto masovne grobnice Ovčara, vodotoranj, muzej Domovinskog rata i Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti. Na svim lokacijama djecu smo upoznali sa bitnim informacijama o značenju pojedinih mjesta i spomenika, te Domovinskim ratom općenito. Želja nam je da na našu budućnost prenosimo istinu o Domovinskom ratu, pozitivno gledanje na hrvatske branitelje i stvaranje samostalnosti naše domovine. Svjesni da djeca te dobi ne mogu puno naučiti iz razgovora, više smo se posvetili vizualnom dijelu izleta, gdje oni zapažaju i najmanje sitnice. Za svu djecu najzanimljiviji dio je bio obilazak muzeja Domovinskog rata u sklopu vojarne u Vukovaru, a gdje su ih vodili vojnici, te gdje su mogli ući u tenkove, brodove, vidjeti avione, bombe, puške i drugo.

djeca1

Djeca su išla u četiri grupe, po objektima: Vukovar novi – skupine Jabučice i Jagodice, PO Leptirić – skupine Maslačci i Ljubičice, PO Mitnica – skupine Zečići i Patkice, Centralni objekt – skupine Vjeverice i Pčelice. Prijevoz djece osigurao je Grad Vukovar turističkim vlakićem, a projekt je financiram potporom Ministarstva branitelja.

Sljedeća faza projekta obuhvaća likovne i kreativne radionice, te završna izložba dječjih radova i zbornika o projektu, a koje bi trebali održati u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2015.

Ovim putem se zahvaljujemo svim donatorima, kao i Javnoj ustanovi Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano