Obilježena 24. godišnjica oslobođenja vojarne u Našicama

20. rujna 2015. godine u Našicama je obilježena 24. obljetnica oslobođenja vojarne u Našicama, a samim time i grada Našica.

Nakon nekoliko dana neizvjesnosti združene snage Zbora narodne garde, policije i Narodne garde uz pomoć Civilne zaštite i pomoć mnogih građana uspjeli su zauzeti vojarnu te istjerati JNA iz grada Našica. Iako je neprijatelj, bio stvarno nadmoćan po pitanju tehnike i naoružanja, odlučnost, hrabrost i volja da svoj grad oslobodimo je na svu sreću bila ključna. Nažalost, u akciji oslobođenja vojarne poginuli su Branko Glavaš, Slavko Marod i Antun Sertić, pripadnici Zbora narodne garde.

Povodom tog vrlo važnog dana u našičkoj povijesti, ispred spomen obilježja Uskrsla Hrvatska, minutom šutnje i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim braniteljima našičkoga kraja te ujedno započeo svečani program obilježavanja 24. obljetnice oslobođenja vojarne.

Vijence su položili i svijeće upalili izaslanstva Grada Našica, udruge proisteklih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici političkih stranaka koje djeluju na području grada. Naravno kako i do sada svaki puta prije same ceremonije paljenja svijeća i polaganja vijenaca, prigodan program su upriličile našičke mažoretkinje Dora kao i našička gradske glazba Našice.

Isto tako prije polaganja vijenaca ispred spomen obilježja Uskrsla Hrvatska u centru grada Našica, na našičkom groblju, groblju u Martinu i groblju u Velimirovcu, izaslanstvo grada Našica upalilo je svijeće i položilo vijence na grobovima poginulih branitelja Branka Glavaša, Slavka Maroda i Antuna  Sertića.

Nekoliko uvodnih riječi rekao je i djelatnik Radija Našica Danko Justić koji je okupljene građane podsjetio na zbivanja u ono ratno vrijeme kada su i u našem gradu padale granate i kada smo nažalost tom prilikom izgubili nekoliko naših sugrađana. Moramo naglasiti da je u tom ratnom razdoblju Radio Našice odigrao značajnu ulogu, jer bez njega većina građana uopće nije znala što se na terenu događa. „21. rujna 1991. godine ostat će zauvijek u pamćenju građanima Našica. U ranim jutarnjim satima, hrvatska zastava zavijorila je na vojarni u Našicama. Združene obrambene snage Zbora narodne garde, policije i Odreda narodne zaštite našičke i susjednih općina, uspjele su nakon tridesetak sati borbi, iz našeg  grada zauvijek istjerati tzv. Jugoslavensku  narodnu armiju. Nekoliko dana prije zauzimanja, hrvatska vlast pokušavala je pregovarati o mirnoj predaji Jugo kasarne. Radio Našice u  svom je programu pozivao jugoslavenske oficire da se predaju, kako ne bi došlo do stradanja civilnog stanovništva i razaranja grada. No, nikakvi civilizirani postupci nisu uspjeli odvratiti JNA od njihove sulude ideje.

20. rujna, oko 5 sati ujutro, na valovima Radija Našice emitiran je znak opće opasnosti i dane su upute stanovništvu o odlasku  u skloništa. Ubojiti projektili iz Jugo kasarne gađali su sve vitalne objekte u gradu:  spomenike kulture, obiteljske domove, ne štedeći ni  našičku  bolnicu. Zapaljen je crkveni toranj Župne crkve sv.Antuna Padovanskog i krovište Franjevačkog samostana, oštećen je vodotoranj,  benzinska crpka, stari i novi hotel, dvorac grofa Pejačevića i crkva sv. Martina u Martinu, spomenik nulte kategorije. Različitim projektilima srušeni su i pogođeni brojni obiteljski domovi i gospodarski objekti u  Gajiću, Šipovcu i Martinu. Pričinjena je ogromna materijalna šteta.  Nažalost u ovim borbama poginuli su naši  branitelji Branko Glavaš, Slavko Marod i Antun  Sertić, kojih se i danas prisjećamo s poštovanjem,  tugom, ponosom i zahvalnošću.“ – rekao je Danko Justić.

Okupljenim građanima obratio se i gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar koji je zahvalio svima koji su došli pokloniti se hrvatskim braniteljima koji su svoje živote dali za slobodnu Republiku Hrvatsku. „Kao i danas kada nas je okupalo sunce svojim toplim zrakama, tako je bilo i prije 24. godine kada su također bili sunčani dani, dani kada je nažalost potekla i rijeka suza. Baš zbog toga smo i danas svi ovdje da se prisjetimo što se to u Našicama dogodilo 21. rujna 1991. godine, što se to dogodilo našičkim obiteljima i što se to dogodilo našoj sada slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Cijena koja je plaćena je i danas preteška, tri izgubljena života naših očeva, susjeda i prijatelja. Oni su ostali zauvijek utkana u ulice grada i imena Slavka Maroda, Antuna Sertića i Branka Glavaša moraju i dalje odjekivati u našim srcima i u našim životima. To je jedina naknada članovima obitelji koji su sigurno i danas neutješni i kojima i ovom prilikom ponovo izražavam sućut.“ – rekao je među ostalim gradonačelnik grada Napica Krešimir Žagar.

Prigodnu molitvu izmolio je fra Zoran Bibić, župnik i gvardijan franjevačkog samostana, koji je potom u župnoj crkvi svetog Antuna Padovanskog služio svetu misu za poginule hrvatske branitelje.

Izvor: nasice.com

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano