Dan sjećanja na žrtve Petrinje

U ratnim danima Petrinje crnim slovima je upisan 16. rujna 1991. godine, jer je i to bio dan razaranja Petrinje i dan kada se u našem gradu dogodio težak ratni zločin za kojeg nažalost, još uvijek nitko nije odgovarao.

Kod Vile Gavrilović zarobljena je skupina pripadnika Zbora narodne garde, koji su nakon toga, kao zarobljenici i strijeljani. Među njima su bili Ivan Caban, Zdenko Grgec, Nevenko Muškić, Marijan Pećirko, Mišo Svoboda, Ivan i Vlado Žugaj, te nekoliko pripadnika ZNG-s iz drugih krajeva Hrvatske. Kod vile Gavrilović zarobljeni su Ivan Kovačević i Ivan Pleša, a kod Nove bolnice ubijen je Dejan Gregec.

U sisačku bolnicu dovezeno je 40-tak ranjenih gardista i civila iz Petrinje, Bresta i Mošćenice. Poginuli su pripadnici Zbora narodne garde Edo Remeta, Stjepan i Zlatko Žugaj, a za vrijeme napada u Tvornici je ubijen Ilija Dumbović, a  Stjepan Komes ubijen je nakon teškog i nečovječnog mučenja. Prije nego što je ubijen, odrezana mu je ruka, nakon čega je umro od teških ozljeda i krvarenja.

Cijeli dan bio je strašan za sve Petrinjce. Prijepodne u 11:40 iz pravca vojarne ”Vasilj Gačeša” počeo je minobacački napad na Petrinju, Brest i Mošćenicu. U 13:57 od Slatine tenkovi su krenuli prema Drenčini i Češkom selu. U 16:35 pogođen je rezervoar amonijaka u Tvornici Gavrilović u kojem se nalazilo 87 tona amonijaka.

U 17:10 pripadnici tzv. JNA ušli su u poslovni krug Tvornice i razarali ga, a Hrvati koje su zarobili odvezli su u glinski zatvor. Sa 6 granata pogođen je i Finel, a granate su padale na Mošćenicu i Pračno. U 20:05 vatrogasna vozila specijalne jedinice iz Zagreba dolaze do Bresta, no tzv. JNA nije dopustila gašenje požara u Gavriloviću.

Od krhotina neprijateljske granate tog je dana teško ranjen i tadašnji petrinjski župnik Stjepan Levanić, koji je od nastalih ozljeda ostao trajni invalid.

Čak 579. ljudi je izgubilo svoje živote u tih nekoliko godina. Danas, 20 godina nakon oslobođenja, na taj krvavi 16. rujan 1991, krvavi ponedjeljak kad je 17 hrvatskih branitelja strijeljano na licu mjesta zarobljavanja na predjelu Vile, bez ikakvog suda, bez ikakve milosti, čak se i znaju se imena tih zločinaca koji su to uradili, i zamislite, dan danas nitko nije odgovarao za taj zločin –  u sklopu manifestacije “Dani sjećanja” , središnji dio tog programa se odvijao od jutarnje svete mise za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata Grada Petrinje koju je služio sisački biskup Vlado Košić, pa do formiranja velike “Kolone sjećanja” koja je došla na ovo mjesto održati komemoraciju i pokloniti se žrtvama.

Velika kolona sastavljena od brojnih članova udruga, dužnosnika, pripadnika HV-a, MUP-a, učenika srednje i osnovnih škola, te građana Petrinje, prošla je kroz petrinjski park, Nazorovu ulicu, skrenula u Turkulinovu i Dugom ulicom došla do Senjaka i spomenika.

Tu su položeni vijenci i zapaljene svijeće, održan je i prigodni govorni program, a u koloni su se našli i u ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović njezin izaslanik, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, u ime Ministarstva branitelja Vesna Nađ, pomoćnica ministra, te izaslanstva HV-a, MUP-a, Grada Zagreba, Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje i političkih stranaka.

Svečanost je završena uz prigodni domjenak u maloj dvorani Hrvatskog doma gdje su se okupljenima obratili u svojim govorima domaćin, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, župan Ivo Žinić, pomoćnica ministra Vesna Nađ, Miodrag demo u ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Zoran Šangut, ravnatelj Memorijalnog centra u Vukovaru.

Svi se oni slažu da je Petrinja dala prevelike žrtve za slobodu Hrvatske i da bi trebali zaboraviti na svoje političke stavove i ujediniti se za boljitak ovog starog hrvatskog grada.

U sklopu Dana sjećanja na žrtvu Petrinje i izložbe „Naši očevi“, članovi Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Sisačko-moslavačke županije osmislili su spot, čiji su autori Goran Brebrić i Natalija Bjelac, kojeg možete vidjeti na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=AKLo4h4pL7w&feature=share

Izvor: portal53.hr , ps-portal.eu

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano