24. godišnjica pogibije hrvatskih redarstvenika u Hrvacama

U Hrvacama je danas obilježena 24. godišnjica pogibije Ante Škoke, Kažimira Abramovića, Zorana Bočina, Ivice Grubača, Bogoslava Lukića, Jakova Topića, Dušana Cvrlje, Mira Milanovića i Ante Radana – devet hrvatskih redarstvenika koji su 1991. godine izgubili život braneći Domovinu.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim policajcima u Maljkovu. Potom je u župnoj Crkvi svih Svetih služena sveta misa, koju je predvodio policijski kapelan i dekan fra Žarko Relota uz koncelebraciju hrvatačkog župnika fra Nevena Pavlinušića, fra Bože Ančića, vojnog kapelana gardijske brigade smještene u Kninu i fra Stipe Bešlića, župnika na Ogorju. Za vrijeme svečane svete mise pjevao je hrvatački Župni zbor pod ravnanjem časne sestre Vitalije Križan.

U svom obraćanju fra Žarko Relota posebno je istaknuo važnost ovog dana, kada se moramo prisjećati poginulih policajaca, ali i svih hrvatskih branitelja koji su dali život za Domovinu. ‘Iako su svoje mlade živote dali za našu slobodu, sve je više onih u našem društvu koji zaboravljaju njihovu žrtvu’, istaknuo je fra Žarko Relota.

Na kraju misnog slavlja fra Neven Pavlinušić zahvalio je svima koji su došli moleći se odati počast onima koji su najbolji sinovi hrvatskog naroda u njegovoj povijesti, a to su hrvatski branitelji. Svoju zahvalu fra Neven je zaključio prigodnom pjesmom u čast Domovini Hrvatskoj uz pljesak i zajedničko pjevanje nazočnih u hrvatačkoj crkvi.

Nakon svete mise kod spomenika podignutog u čast poginulim policajcima u Hrvacama položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vjence su položili članovi obitelji poginulih branitelja, izaslanstvo PUSD, Županije splitsko-dalmatinske, Općine Hrvace, gradova Sinja, Trilja i Vrlike, braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političkih stranaka i ostali. Molitvu odriješenja kod spomen obilježja predvodio je fra Neven Pavlinušić.

‘Drago je, nama, članovima obitelji poginulih policajaca, što se ne zaboravlja žrtva naših najmilijih. Sjećam se pogibije svog brata kao da je to bilo jučer. On i njegove kolege dali su život za Lijepu našu, a mi je moramo čuvati’, kazao je Ivan Bočina, brat poginulog policajca Zorana Bočine.

Uz članove obitelji poginulih policajaca, prigodnom obilježavanju 24 obljetnice pogibije hrvatskih redarstvenika nazočili su načelnik PUSD Marko Serdarević sa suradnicima, dožupan Luka Brčić, dogradonačelnik Sinja Zlatko Ugrin, načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, predsjednik GV Trilja Ivan Bugarin, pročelnik u vrličkoj gradskoj upravi Jure Plazonić, predstavnci braniteljskih udruga iz Domovinskog rata s područja Sinja, Imotskog i Splita, te ostale osobe iz javnog, društvenog, političkog života, kao i brojni mještani Hrvaca i susjednih naselja.

U restoranu Venecija za obitelji poginulih policajaca i sve nazočne ovoj komemoraciji upriličen je prigodni domjenak kojeg je organizirala Općina Hrvace.

Izvor: ferata.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Hodočašće u Međugorje

U organizaciji Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Opširnije »