Putovima Domovinskog rata – Vukovar

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije, organizirala je u Vukovaru dvodnevno druženje članova UDPNHBDR iz svih krajeva Republike Hrvatske.

U subotu 29. kolovoza 2015. godine članovi Udruge obišli su muzej Vukovarska bolnica 1991., Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Muzej Vučedolske kulture, mjesto masovne grobnice Ovčara, Spomen dom Ovčara, spomenik poginulim i nestalim mještanima u Sotinu. Na svim lokacijama imali su priliku saznati više o događajima iz vremena Domovinskog rata, te postupke okupacije grada Vukovara od vojske JNA i domaćih pobunjenih Srba. Također, saznali su informacije o otkrivanjima masovnih grobnica, bitkama hrvatskih branitelja na ovom području, kao i podacima o poginulim i nestalim hrvatskim građanima, te zatočenima u srpskim logorima.

U muzeju Vučedolske kulture imali su priliku učiti o povijesti ovog područja, iskapanjima, nalazištima, te zanimljivostima Vučedolske kulture, kao i vidjeti brojne predmete i ostatke životinja i ljudi iz onog vremena.

Istog dana održan je i sastanak Predsjedništva UDPNHBDR.

Sljedećeg dana, 30. kolovoza 2015. godine, obilježili smo Međunarodni dan nestalih osoba na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar, obzirom da nismo bili u mogućnosti svi sudjelovati na središnjem obilježavanju u Pakracu.

Po završetku prigodnog programa i molitve na Memorijalnom groblju, članovi Udruge obišli su vodotoranj, te Muzej Domovinskog rata u sklopu vojarne, gdje nam je stručno osoblje Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar reklo sve informacije o bitkama u Vukovaru, planovima JNA o osvajanju, te nam pokazalo novootvoreni dio muzeja. Nakon obilaska muzeja, održana je Sveta misa u župnoj crkvi BDM Kraljice Mučenika u Vukovaru.

Ovaj projekt financiran je sredstvima Vukovarsko-srijemske županije, te im se ovim putem zahvaljujemo.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano