Međunarodni dan nestalih osoba u Vukovaru

30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba. Upravo taj dan prilika je svima da se barem jednom godišnje aktualizira pitanje nestalih osoba i apelira na Vladu i državne institucije, kao i na sve one koji imaju bilo kakva saznanja, da bolje rade na ovom iznimno važnom problemu.

Tom prigodom u Vukovaru su se okupili članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko srijemske županije i grada Zagreba, te su položili vijenac i svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile Domovinskog rata. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, vijenac i svijeće položili su također i gradonačelnik grada Vukovara, Ivan Penava, dogradonačelnik grada Vukovara, Marijan Pavliček, predsjednik Savjeta za branitelje i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Tomislav Josić, dopredsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Zlatko Zaobornij, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara. Ispred Vukovarsko-srijemske županije polaganju vijenaca nazočili su župan Božo Galić, Igor Gavrić, te predsjednica Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja grada Vinkovaca, Nada Andabak.

Nakon polaganja vijenaca, prigodni govor održala je tajnica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Sandra Milić, koja je podsjetila sa Hrvatska traga za 933 hrvatskih građana iz Domovinskog rata, od čega 410 iz Vukovarsko-srijemske županije, a čak 293 iz grada Vukovara. Svjesni da se istina o nestalima krije u našem susjedstvu, pozvala je naše sugrađane koji posjeduju informacije o nestalima da si olakšaju dušu i pomognu obiteljima koje traže svoje najmilije već duge 24 godine. Također, veliku ulogu u traganju za nestalima imaju i Vlade država potpisnica Deklaracije Međunarodne komisije za nestale osobe, te je poslan apel da se dogovori ispoštuju, te da se dostave potrebne informacije. Obitelji nestalih imaju pravo na istinu, a na nama svima je da se borimo da se žrtva svih poginulih i nestalih nikada ne zaboravi.

Molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje vodio je gvardijan i župnik župe Sv. Filipa i Jakova, Ivica Jagodić, koji je izrazio nadu da će Bog podariti snagu svima koji tragaju za istinom, te odvesti ih na pravi put.

Nakon molitve na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, održana je Sveta misa povodom Međunarodnog dana nestalih osoba u župnoj crkvi BDM Kraljice mučenika u Vukovaru.

Još jednom pozivamo sve koji posjeduju bilo kakve informacije o nestalim osobama da iste dojave na anonimni broj telefona 062 111 111 ili 072 111 111.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »