24. obljetnica napada na vojarne bivše JNA u Sinju

Prigodnim programom danas je obilježena 24. obljetnica napada na vojarne bivše JNA i početka oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinski kraj. U programu obilježavanja sudjelovali su i predstavnici UDPNHBDR Podružnice Splitsko-dalmatinske županije.

U organizaciji Grada Sinja položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Spomen parku Hrvatskih branitelja, na mjestima pogibije Luke Ercega i Ivana Kambera te je služena misa zahvalnica za Domovinu i poginule branitelje.

Podsjetimo, 25. kolovoza 1991. godine dragovoljci Sinja i Cetinskog kraja, pripadnici ZNG-a i MUP-a, opkolili su vojarne okupatorske vojske i pokušali osvojiti znatnu količinu naoružanja za obranu, kako bi ga proslijedili već ranije formiranim dragovoljačkim postrojbama i pripadnicima bojne koja je formirana tog dana, a kasnije je djelovala kao 1. bojna 126. brigade. Ova akcija bila je prva ovakvog karaktera na području Hrvatske u Domovinskom ratu. Tijekom tog napada živote su izgubili Luka Erceg iz Otoka i Ivan Kamber iz Rude. Istog dana jugoslavenska armija napala je Vrliku, a u njezinoj obrani poginuli su Ante Barać iz Zelova, Ivan Tomaš iz Segeta kod Trogira, Ilija Perajica iz Livna te Ivan Lelas iz vrličkog naselja Kosori.

Današnja svečanost obilježavanja ovog povijesnog dana počela je polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata u Spomen parku Hrvatskih branitelja. Vijence su položila izaslanstva Grada Sinja,obitelji poginulih branitelja, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, civilnih udruga, PP Sinj, Viteškog alkarskog društva, političkih stranaka i nezavisnih lista zastupljenih u Gradskom vijeću Grada Sinja te izaslanstvo Općine Otok. Molitvu za poginule branitelje predvodio je fra Ivica Erceg, brat poginulog Luke Ercega, a okupljenima se prigodnim riječima obratio sinjski dogradonačelnik Zlatko Ugrin.

‘Dragi branitelji, na današnji dan sjećamo se vaše velike hrabrosti od prije 24 godine, kada ste krenuli u borbu protiv okupatora, koju ste u konačnici za našu slobodu i dobili. Vama, članovima obitelji poginulih branitelja još jednom iskrena sućut, a njima neka je laka Hrvatska zemlja’, kazao je između ostalog sinjski dogradonačelnik.

Tijekom polaganja vijenaca svirala je Gradska glazba Sinj. Nakon toga, vijenci su položeni na mjestima pogibije hrvatskog branitelja Luke Ercega, pripadnika 4.brigade ZNG-a, kod vojarne ‘Ivaniš Nelipić’, a potom i na mjestu pogibije hrvatskog branitelja, hrvatskog redarstvenika Ivana Kambera ispred vojarne ‘Kula’. Izaslanstvo Udruga proisteklih iz Domovinskog rata položilo je vijenac i na grob Ante Baraća na Zelovu.

Svetu misu za poginule branitelje i Domovinu u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske predvodio je fra Ivica Erceg uz koncelebraciju gvardijana fra Petra Klapeža. Osim mise u Sinju, sveta misa za poginulog Luku Ercega služena je jutros u Otoku, nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće na grob Luke Ercega. Poslijepodne u 18 sati, u crkvi Svetog Martina u Rudi služit će se sveta misa zadušnica za poginulog redarstvenika Ivana Kambera, nakon čega će se položiti vijenci i zapaliti svijeće na njegovo posljednje počivalište.

Sjećanje na 25. kolovoza 1991. godine upriličeno je danas i u Vrlici. Predstavnici Grada Vrlike, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članovi obitelji poginulih branitelja položili su vijence na grobove poginulih Vrličana u Domovinskom ratu, te na mjestima pogibije hrvatskih branitelja Ante Baraća, Ivana Tomaša i Ilije Perajice. Za sve poginule branitelje sveta misa služena je u nedjelju u Crkvi Gospe od Ružarija.

Izvor: ferata.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano