Hodočašće vojske, policije i branitelja u Sinju

U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske održano u subotu, 1. kolovoza 2015., hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja Republike Hrvatske.

Na hodočašću su sudjelovali vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, generalni vikar vojnog ordinarijata u RH dr. sc. Jakov Mamić, vojni i policijski kapelani o. Ivo Topalović, o Dragan Majić, don Milenko Majić, fra Jozo Mravak, don Branimir Projić, don Darko Poljak, preč. Damir Vrabec, vlč. Ivan Blaževac, don Ivan Borić, vlč. Ivica Horvat i fra Žarko Relota. U koncelebraciji su bili sinjski gvardijan fra Petar Klapež, sinjski župnik fra Ante Bilokapić i drugi svećenici iz samostana i okolnih župa. Iz Vojnog ordinarijata bili su na hodočašću natporučnik Vladimir Krpan, vozač o. Biskupa Marko Šarić, narednik Darko Rajčić, satnik Srećko Žmalec ivojnik Marko Bazuk. Među hodočasnicima bili su komodor također komodor mornarice zaovjednik HRM Predrag Stipanović, glavni tajnik MORH-a Petar Barać, načelnik katedre pukovnik Vlatko Bandalo, zapovjednik pomorske baze HRM-e brigadir Veseli Balić, načelnik kabineta HRM-e brigadir Darko Podrug, kapetani regate Stipe Jelinčić i Ivica Skejić te bojnik Karlo Radović. Hodočasnicima se pridružio i dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić. Na hodočašću je sudjelovalo oko 450 vojnika, policije i branitelja te vjeernički puk. Ukupno je sudjelovalo oko 1500 hodočasnika.

Uoči početka sikadanja slike Orkestar OS RH izveo je od 19.30 do 20 sati duhovne i domoljubne skladbe u dvorištu Franjevačkog samostana Gospe Sinjske. Nakon kađenja i skidanja slike u 20 sati uslijedila je svečana procesija iz crkve prema dvorištu.

Nakon procesije župnik fra Ante Bilokapić pročitao je pozdravne riječi provincijala fra Joška Kodžomana koji zbog spriječenosti nije mogao sudjelovati uslavlju:

‘Preuzvišeni o. biskupe, poštovani o. gvardijane, poštovani župniče, draga braćo svećenici, časne sestre, bogoslovi, dragi hrvatski branitelji, pripadnici hrvatske vojske i policije, dragi štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske! Zbog obaveza nisam u mogućnosti osobno prisustvovati svečanoj svetoj misi, koju predvodi preuzvišeni o. biskup, vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac i ujedno zavjetnom hodočašću pripadnika hrvatske vojske i policije, hrvatskih branitelja i njihovih udruga. U jubilarnoj godini 300. obljetnice slavne pobjede malobrojne kršćanske posade, naših branitelja, nad višestruko brojnijim neprijateljem, te u predvečerje 20. obljetnice najvećeg nacionalnog blagdana i proslave Dana hrvatskih branitelja i Dana domovinske zahvalnosti, koji ćemo za koji dan slaviti u kraljevskom gradu Kninu, još ste jednom svi zajedno okupljeni oko lika One, kojoj možemo zahvaliti za sve svoje izvojevane pobjede, za ponos, slavu i junaštvo naših branitelja kroz povijest do dana današnjega. Zahvalnost je najveća odlika čovječnosti u nama. Sve vrijedno u životu nastaje i rađa se iz zahvalnosti. Bilo da je riječ o obitelji, bilo da je riječ o narodu, bilo da je riječ o vjeri, u kojoj smo kršteni, sve je niklo iz zahvalnosti i sve poziva na zahvalnost. Dragi pripadnici hrvatskih oružanih snaga, dragi čuvari društvenog mira i poretka, dragi Gospini štovatelji, neka Vam Majka od Milosti, naša Čudotvorna Gospa Sinjska, bude pomoć u životu, neka Vam od Boga svima isprosi milost zdravlja, radosti i hrabrosti. Neka Vas nadahnjuje da u životu budete uvijek na pravoj strani, na strani dobra, pravednosti i mira. Čudotvorna Gospe Sinjska, pomogla Ti si svome puku, kad je pod Sinjem bjesnio boj, i sad nam pruži moćnu ruku, jer i sad u borbi Narod je Tvoj! Živjeli i neka Vas sve prati zaštita i blagoslov Čudotvorne Gospe Sinjske!’

Zatim je fra gvardiijan Fra Petar Klapež, kao domaćin, pozdravio o. Biskupa, vojsku, policiju i branitelje, rekavši:

‘Preuzvišeni oče biskupe, poštovani generalni vikaru , subraćo svećenici, cijenjeni časnici i dočasnici hrvatskih branitelja vojske i policije, drahi hrvatski branitelji vojnoci i policajci, dragi hodočasnici štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske. Ovo je dan što ga učini Gospidin i doista braći i sestre ovo je veliki dan za Naše Svetište. Stoga prije svega zahvalni smo Bogu što nam je darovao Majku od milosti koja se od slavne pobjede nad turcima već trista godina ovdje u Sinju časti pod nazivom Čudotvorna Gospa Sinjska. Preuzvišeni oče biskupe vi ste biskup svih Hrvata, jer vaša vojna biskupija obuhvaća cijelu dragu nam domovinu Hrvatsku, gdje je god hrvatski vojnik tu ste i vi s njima kao njihov duhovni pastir. Zato Vam od srca hvala što ste iz dana srca i duše  prihvatili naš poziv  i organizirali ovo hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije u ovoj 300. obljetnici slavne pobjede pod Sinjem. Prije 300 godina uz Gospin zagovor dogodila se pod Sinjem slavna pobjeda nad ogromno jačim neprijateljem nad Turcima. Prije 20 godina, usudio bih se reći, opet uz Gospinu pomoć u vojno redarstvenoj akciji oluja od silnog neprijatelja oslobođena jedina   i najljepša nam domovina Hrvatska. Samo su jedni Hrvatski branitelji koji su prije 20. godina pod vodstvom prvog vrhovnog zapovjednika hrvatske vojske dr. Franje Tuđmana i prvog ministra obrane Gojka Šuška svjesno i slobodno ušli u rat i protiv snažnog neprijatelja u ratu  izvojevali  slobodnu neivisnu državu Hrvatsko. To je najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti. Tom pobjedo hrvatski branitelji. Samo su jedni hrvatski branitelji, samo je jedna hrvatska vojska i samo je jedna hrvatska policija koji su sa svojim postrojbama  u svako doba spremni položiti svoje živote  na oltar domovine. Stoga ne dopustimo da nas itko u ovom svetom zavjetu za dom i Domovinu podijeli. Stoga u ovoj svetoj Misi zahvalimo Bogu i Gospi na daru slobodne i neovisne države Hrvatske  i molimo za sve one koji su svoje živote dali za dragu nam i jedinu domovinu Hrvatsku. Svima skupa od srca želim dobro došli Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.’

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Juraj Jezerinac, koji je u uvodeći u slavlje rekao: „Draga braćo svećenici, dragi hrvatski branitelji, vojnici i policajci, braćo i sestre u Isusu Kristu, dragi štovatelji Gospe Sinjske!  Ove godine spominjemo se 300. obljetnice pobjede hrvatske vojske nad osmanlijama te prijenosa slike Majke Božje, koja se časti ovdje kao Gospa Sinjska.

Zahvaljujem fra Petru Klapežu, sinjskom gvardijanu, na pozivu kao i nadbiskupu Barišiću da mogu danas prevoditi misno slavlje na kojem sudjeluju branitelji, hrvatska vojska i policija. Pozdravljam ministra obrane, oce franjevce, braću svećenike i sav Božji narod.

Propovijed – mon. Juraj Jezerinac

Ova godina proglašena je Jubilarnom godinom Blažene Djevice Marije, spominjući se 300. obljetnice slavne pobjede Hrvata nad Turcima pod Sinjem. Bilo je to godine Gospodnje 1715. Hvalevrijedno je da na ovoj obljetnici sudjeluju predstavnici hrvatskih branitelja, vojske i policije, koji su u nekom smislu nasljednici hrvatskih vitezova, a koji su po zagovoru i pod zaštitom “Majke od milostl” obranili Sinj i okolicu od osvajača.

Spominjući se 300. obljetnice pobjede pod Sinjem želim u svima vama probuditi ponos, odgovornost i zahvalnost, kako je to napisao u Kalendaru Gospine Jubilarne godine 2015. fra Petar Klapež.

Rekao sam ponos: Narod Cetinske krajine posebno je ponosan što je Marijinim posredstvom bio spašen od turske vojske. To je njegovo duboko uvjerenje, koje se ne može ničim narušiti. Odgovornost, jer povijest obvezuje. Događaji su nam predani da bi živjeli, a naša je odgovornost u tome presudna.

To je ponos koji obvezuje, koji budi odgovornost i rađa zahvalnost Bogu i Majci Božjoj na nebrojenim primljenim milostima. Biti zahvalan Bogu i Majci Božjoj znači prije svega svjedočiti vjeru vlastitim životom i prenijeti je nadolazećim pokoljenjima. Ova se zahvalnost održava i hrani prijenosom događaja koji uterneljuju zahvalnost. Kad je sveti papa Ivan Pavao II. posjetio Hrvatsku tada nas je podsjetio na naši bogatu vjersku i kulturnu baštinu. Tom je zgodom rekao: “Bog vam je dao u baštinu predivnu zemlju čija nacionalna himna počinje riječima: “Lijepa naša domovino”. Kako u ovim riječima ne vidjeti podsjećanje na dužnost spram te baštine? Papa nam je poručio da nam je živjeti u toj baštini. Ne biti vjeran toj našoj kršćanskoj baštini, bio bi to znak naše nevjere, da ne kažem izdaje, znak prezira prolivene krvi svih branitelja ove zemlje, a danas s ponosom ističemo one drevne branitelje iz 1715. godine.

Dobro je prisjetiti se, makar kratko, naše slavne povijesti ovdje u Sinju. Godine 1357. papa Inocent VI dao je dopuštenje da se sagradi crkva Svete Marije ovdje u Sinju. Štovanje Majke Božje započelo je, dakle, već u to vrijeme. Turci su više puta rušili crkvu dok napokon nije Sinj i Cetinska Krajina potpala pod tursku vlast. Bilo je to godine 1536. Narod se tada razbježao na sve strane tako da su Turci ostali u Sinju punih 150 godina.

Godina 1687. bila je odlučujuća za buduće svetište Gospe Sinjske. Te je godine hrvatski junak Stojan Janković sa svojim vojnicima upao u Bosnu i došao do Rame. On je nagovorio franjevce da napuste Ramu i dođu u Sinj. Franjevci su poslušali Jankovića i krenuli su prema Sinju, noseći sa sobom čudotvornu Gospinu sliku. I naseliše se u Sinju i Cetinskoj krajini, uvjereni da su našli sigurno mjesto. Tu su počeli graditi svoj samostan.

Turci nisu mirovali. Dana 23. srpnja 1715. godine zapovjednik Bosne Mehmed- paša Čelić, provalio je iz Bosne sa silnom vojskom od 60 tisuća vojnika. Utaborio se na Sinjskom Polju s nakanom da osvoji grad i tvrđavu Sinj.

Vidjevši opasnost od Turaka narod se razbježao na sve strane. Glasoviti franjevac Pavao Vučković sklonio je sliku Majke Božje u sinjsku tvrđavu. U tvrđavi je bilo oko 700 branitelja. Napad turskih četa na Sinj počeo je 8. kolovoza i ponavljao se tako svakog dana. Braniteljima je snagu dalo uvjerenje da je uz njih njihova zaštitnica Gospa Sinjska.

Mehmed paša Čelić porušio je i zapalio grad Sinj, zajedno s crkvom. Tih se dana po cijeloj Dalmaciji molilo za branitelje grada Sinja. Dana 14. kolovoza bio je posljednji napad. Bila je teška i krvava borba, ali tvrđava je ostala neosvojena. U jednom trenutku došlo je do naglog povlačenja turske vojske. Ujutro 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, kad se očekivao posljednji nalet Turaka, nije bilo više nijednog turskog vojnika. Zavladalo je opće slavlje. Neočekivani brzi odlazak turske vojske potakao je mnoge stručnjake da protumače razlog njihovog povlačenja.

Postoje razna tumačenja. Dogodilo se svakako nešto što ne možemo protumačiti kao normalnu pojavu. Sami su Turci tumačili svoj poraz, navodeći da su svaku noć gledali kako jedna žena, obasjana svjetlom, hoda zidinama tvrđave. Vidjevši tu pojavu Turci su počeli bježati. Branitelji grada Sinja bili su uvjereni, zajedno s vjerničkim pukom, da je to bila pobjeda i dar “Majke od milosti”, dar majke Božje pred čijim su se likom molili.

Slično je tumačio pobjedu hrvatske vojske blagopokojni kardinal Franjo Kuharić u domovinsko-obrambenom ratu, kad se hrvatska vojska obranila i pobijedila agresora na sam blagdan Majke Božje Snježne koji se slavi 5. kolovoza.

Takvo je bilo tumačenje sinjskih branitelja kao i naroda onog vremena. Zato su branitelji grada Sinja nakon pobjede nad Turcima naručili da se u Veneciji napravi zlatna kruna, kojom su okitili Marijinu sliku. Zlatna kruna i danas svjedoči o njihovoj vjeri i pomoći Majke Božje. Stoga možemo reći da je toga dana rođena Gospa Sinjska. Kip Gospe Sinjske na određeni način predstavlja patničku povijest ovoga kraja i hrvatskoga naroda tijekom 14 stoljeća.

Vojni ordinarijat u RH nastojao je ovjekovječiti pobjedu hrvatske vojske u Domovinskom ratu da je u grb Vojnog ordinarijata ugravirao krunicu čije zrnca predstavlja brigade koje su sudjelovale u obrani Hrvatske kao trajni spomen na pobjedu hrvatske vojske koja se obranila snagom i vjerom branitelja. Dvije godine nakon pobjede nad Turcima, u spomen pobjede i slobode isti su vojnici u čast Gospe uveli glasovitu vitešku igru zvana “alka“, kao posebni znak zahvalnosti i sjećanja, svjedočeći svoju vjeru i ljubav prema Gospi Sinjskoj. Nakon pobjede nad Turcima 1715., započela su i hodočašća, a crkva Gospe Sinjske pretvorila se u slavno svetište i hodočasničko mjesto ne samo Južne Hrvatske nego i šire.

Što ljude privlači da dođu Gospi Sinjskoj?

To su bezbrojne milosti koje Marija dijeli vjernom puku, posebno darovi obraćenja, koji su najveća čudesa. Isus je želio da njegova Majka bude posrednica milosti. Stoga nam je dao SVOJU majku dok je umirao na križu, kad je rekao sv. Ivanu koji je stajao pod križem: “Evo ti majke”, a svojoj Majci: ({ Ženo, evo ti slna” (Iv 19, 26). Ivan dalje piše: “l od toga časa uze je učenik k sebi” (Iv 19, 27). Kakva samo pouka za nas? Imati Isusovu majku za svoju majku. Jamstvo je to naše duboke povezanosti ne samo s Marijom, nego i međusobno i s Isusom. Kada bismo kao vjernici bili više toga svjesni ne bismo bili toliko podijeljeni jedni protiv drugih. Tu nam se ozbiljno postavlja pitanje da li smo i koliko stvarno povezani s Isusom Kristom.

Kad smo kao narod prihvatili Isusa Krista za svoga spasitelja i otkupitelja, bilo je to početkom 7. stoljeća, mi smo tada prihvatili Isusovu majku za svoju majku. I njoj smo se uvijek obraćali u dobru i u zlu. Njoj smo povjeravali sebe i svoju sudbinu i nismo se pokajali, “jer tko Mariju ljubi taj se ne gubi”. (kardinal Stepinac)

Braćo i sestre!

Pozivam vas danas s ovog mjesta krvi i nade da se borimo protiv podjele međi nama, jer one će nas iskorijeniti. Borimo se za međusobnu povezanost i solidarnost, jer ona će nas očuvati. Borimo se za povijesnu vjernost, jer ona je Domovina.

Spominjući se 300. obljetnice pobjede hrvatskih branitelja nad Turcima zahvalni smo dragom Bogu i Majci Božjoj na svemu čime nas je obdarila i danas dariva.

Draga braćo franjevci! Čuvajte memoriju slobode ovoga grada i Sinjskog kraja! Ostanite svjedoci mučne povijesti naroda, ali i njegove povezanosti s Gospom i dragim Bogom. Kao vojni ordinarij u RH duboko sam vam zahvalan za vaš stil prisutnosti i izgradnje povijesti. Ostanite nadahnitelji i junaci današnjem Sinju, mladeži i obiteljima.

U znak naše ljubavi i zahvalnosti molimo molitvu koju je izgovorio blaženi kardinal Stepinac 7. srpnja 1935. godine na Mariji Bistrici:

“Majko Isusova i naša,

Ti Gospo Kraljice Hrvata

Obećajemo da ćemo Ti ostati vjerni i iskreni štovatelji,

Vjerni dok budu žuborili potočići naš i,

Šumile rijeke naše,

Dok se bude pjenilo sinje more naše:

Vjerni dok se budu zelenile livade naše,

Dok bude mirisalo cvijeće domovine naše!

Tako neka bude Amen.

Na završetku euharistijskog slavlja gvardijan fra Petar Klapež zahvalio je mons. Jurju Jezerincu, glavnom tajniku MORH-a, admiralu Stipanoviću i svim časnicima i dužnosnicima kao i vojnicima, policajcima i braniteljima. Istakao je kako sada slijedi procesija sa slikom Gospe Sinjske na Grad, a ta je procesija posebnost jer se događa drugi put, tj. prvi puta je bila prije sto godina.

Generalni vikar Jakov Mamić najavio je kako je „uspon težak ali se trebao prisjetiti kako je Gospa hodala po zidinama, na rubu ponora, ali s nakanom da vidi svu svoju djecu. Prikažimo ovo hodočašće na Grad kao žrtvu za dobro naše Domovine i za ono što je potrebno svakom vojniku, policajcu ili branitelju“, završio je o. Mamić.

Župnik fra Ante Udovičić najavio je redoslijed i molitvu krunice za vrijeme procesije koja je ulicom Šetališta A. Stepinca, preko Pijace, uz Vatrogasni dom i obnovljenom stazom, uz koju su postavljene postaje križnog puta, do crkve na Gradu. Za vrijeme procesije u nošenju slike izmijenjivali su članovi vojske, policije i branitelja. Sliku su nosili također i fratri. Prolazeći ulicama Grada Sinja bilo je zanimljivo primjetiti kako su svi koji nisu bili u procesiji, vidjevši sliku i članove vojske, policije i branitelja, svi iskazali poštovanje i dostojanstvo, a vjernici su, znajući kuda ide procesija, upalili svijeće, iznijeli hrvatsku zastavu i posipali cvijećem Gospu.

Za vrijeme svete mise posebno su bila istaknuta tri stijega: Republike Hrvatske, Svete Stolice i Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske. Stijegove su u procesiji nosili gardisti Počasno-zaštitne bojne svi obučeni u počasne odore.

Na početku procesije prema Gradu sa slikom Gospe Sinsjke vijorile su se zastave postrojba MORH-a i MUP-a, stjegovi djelatnih postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske, Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske s pristožernim postrojbama (Bojna za specijalna djelovanja, Središnjica elektroničkog izviđanja, Dom GS OS RH i Počasno-zaštitna bojna), Hrvatske kopnene vojske – Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske s postrojbama: Hrvatska ratna mornarica – Zapovjedništva HRM-a i postrojbe; Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana – Zapovjedništva HRZ-a i PZO; Zapovjedništvo Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski”; Zapovjedništvo za potporu; stjegovi ustrojbenih cjelina MUP Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Specijalne policije i Policijske akademije.

Nakon dolaska na Grad i kađenja slike, ispjevane su lauteranske litanije a zatim je o. Biskup blagoslovio sve vjernike. Slika Gospe Sinjske pohranjena je zatim u crkvu na Gradu. Svi sudionici hodočašća na Grad sa Gospinom slikom imali su mogućnost poljubiti sliku Gospe Sinjske i na taj način iskazati štovanje Blaženoj Djevici Mariji.

Pred Gospinom slikom uslijedilo je cjelonoćno bdijenje u spomen crkvi na Gradu. Slika je vraćena u crkvu Gospe Sinjske danas, na blagdan Gospe od Anđela, nakon euharistijskog slavlja koje je jutros u 8 sati predvodio mons. Marin Barišić.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »