300. Sinjska Alka

Sinjani 300 g. vjerno čuvaju sjećanje na veliki trenutak svoje povijesti, kada su se obranili od najezde Osmanlijskog carstva uz pomoć naše nebeske zaštitnice Čudotvorne Gospe Sinjske. U spomen na tu čudesnu obranu ustanovili li su Sinjsku alku koja živi do dan danas, kao jedna od rijetkih viteških igara koje su nastale tih davnih vremena.

Zbog svoje posebnosti Alka je uvrštena i pod zaštitu UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština.300. Alka, kao i sve Alke prije, simboliziraju jednu od najslavnijih pobjeda hrvatskih vitezova koje je krasilo rodoljublje, poštenje, čestitost i plemenitost. U svim bitkama junaštva i ponosa uvijek se spominjala i spominjat će se hrabrost Cetinjana u oslobađanju lijepe naše od Vukovara do Dubrovnika.

Na ovogodišnjim trodnevnim Alkarskim svečanostima natjecalo se 17 kopljanika.

Kao i svih dosadašnjih godina Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Splitsko-dalmatinska županije sudjelovala je u ovim svečanostima, a posebno mjesto u njihovim srcima zauzima Alkar Andrija Hrgović, dijete poginulog hrvatskog branitelja Domovinskog rata koji je ove godine bio briljantan.

Pobjednik 300. Bare je Alkar Alen Filipović Grčić, pobjednik 300. Čoje je Alkar Ante Runje koji je imao punat više od Andrije Hrgovića .

Jubilarno 300.nadmetanje za slavodobitnika Sinjske Alke pripalo Alkaru Frani Ivkoviću koji je s dva pogotka u sridu i jednim pogotkom u dva prikupio osam punata, čime je osigurao alkarsku besmrtnost.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »