Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Kninu

Proslava Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice VRO Oluja započela je u rano jutro 5. kolovoza 2015. godine kada je dvije tisuće golubova poletjelo iz Knina prema Vukovaru i iz Vukovara prema Kninu. Svečanoj proslavi ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata prisustvovao je Željko Živalj, ali i brojni drugi članovi Udruge koji su se uključili u program tokom dana.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović na kninskoj je tvrđavi otvorila muzej Oluja ’95. – Muzej Oluja ’95 daje realan, dokumentiran te stručno i znanstveno argumentiran pregled događaja koji su prethodili našoj borbi za slobodu. Daje sliku o Domovinskome ratu i samoj vojno redarstvenoj operaciji Oluja kao i o međunarodnome kontekstu toga vremena. Uloga naših zapovjednika i vrhovnog zapovjednika, prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, prikazana je na dostojanstven način te je tako ovaj mali, ali sadržajem iznimno bogat i značajan muzej učinila nezaobilaznim mjestom za svakog hrvatskog učenika, studenta i hrvatskog građanina. Ponosni na svoj nacionalni identitet, na postignuća i vrijednosti koje su nas održale, našu povijest i baštinu tumačimo i promičemo na jedini ispravan način: istraživanjem i stručnim radom, čuvanjem i njegovanjem uspomena na velike ljude i događaje, odnosno upravo onako kao to možemo vidjeti u kninskome muzeju Oluja ’95 – kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Muzej Oluja ’95 bitan je za educiranje mlađih naraštaja, naglasila je kninska gradonačelnica Josipa Rimac. –  Muzej je nastao u nepunih godinu dana zahvaljujući suradnji Ministarstva kulture, Kninskog muzeja, ali i Andre Krstulovića koji je savjetovao da postav muzeja izgleda upravo ovako, kako bi naši mlađi naraštaji znali što su za Hrvatsku značili Oluja i Domovinski rat te kako bi znali tko je bio agresor, a tko žrtva. U ovom muzeju su prikazane sve akcije u Domovinskom ratu, a naravno i najslavnija i najblistavija Oluja koja ima posebno mjesto te muzej po njoj nosi i ime. Želja svih autora, muzeja i nas kao domaćina bila je da ovu našu drevnu kninsku tvrđavu koja je najveća u Hrvatskoj i druga po veličini u Europi posložimo u tri djela. Centralni dio pripada Domovinskom ratu, sjeverni dio je posvećen Kralju Zvonimiru, a južni dio kninskim velikanima. Ovaj muzej poklanjamo svima onima koji su dali svoje živote za obranu Hrvatske te svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Neka mlađi naraštaji uče hrvatsku povijest – kazala je kninska gradonačelnica.

Poslije otvaranja Muzeja Oluja ’95, na platou kninske tvrđave kod zastave spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu otkrili su njegov sin dr. Miroslav Tuđman i Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Spomenik je djelo akademskog kipara Mira Vuce. Inicijativa za podizanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku došla je od kninske gradonačelnice Josipe Rimac.

– Ako itko zaslužuje spomenik u Kninu, to je sigurno, za izgovorene riječi „imamo Hrvatsku“, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku na tvrđavi povijesno je pravedan i potreban čin, jer njegove zasluge za slobodu Knina i Hrvatske su nemjerljive – obrazložila je tada kninska gradonačelnica svoju inicijativu koja je danas provedena u djelo.

Nakon budnice orkestra HRM-a jutros u 8.15 sati ispred spomenika Hrvatske pobjede Oluja ’95 na Trgu dr. Ante Starčevića vijence su položili i svijeće zapalili predsjednici Sabora i Vlade Josip Leko i Zoran Milanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnik Dragutin Repinc i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

Prije samog podizanja zastave čitana je povjesnica VRO Oluja, pročitana su imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, održana je minuta šutnje za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu te je zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježen ulazak pripadnika HV u Knin.

Uz podizanje zastave i počasne pucnje iz topničkih oruđa, tvrđavu su preletjeli borbeni zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21, a nastupila je i Akro grupa „Krila Oluje“.

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednice OSRH Kolinda Grabar Kitarović se u podnožju tvrđave susrela sa zborom branitelja i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata. Uslijedio je mimohod visokih državnih i vojnih uzvanika s kninske tvrđave predvođen svečanim postrojem OSRH, MUP-a i povijesnih postrojbi prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je održana svečana sveta misa za poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskom ratu koju je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

– Srcem uzdižemo zahvalnu molitvu Bogu za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, sinove i kćeri Lijepe naše koji su nam mir dali okusiti pod vodstvom prvoga hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana. Braćo i sestre, danas mirno slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja jer su i visoke međunarodne institucije potvrdile da je oslobađanje Hrvatske bila časna misija hrvatskih vojnika i da je jedini motiv hrvatske države bio uspostava pravednoga mira kazao je Bozanić te je podsjetio na poziv hrvatskih vlasti srpskom stanovništvu kad je pokrenuta Oluja.

– Iako su hrvatske vlasti, kad je započela akcija oslobađanja, upućivale srpskom stanovništvu, kojega je prema popisu iz 1991. godine bilo na tom području oko 160 tisuća, opetovani poziv da ostanu mirni u svojoj domovini, da im se jamče sva ljudska i građanska prava i da polože oružje, srpsko je stanovništvo ipak bježalo odvozeći svoje stvari – referirao je Bozanić.

Nakon svečane svete mise, vijence su kod Spomenika pobjede Oluja ’95 na glavnom gradskom trgu položili članovi obitelji poginulih u Domovinskom ratu te braniteljskih udruga, zatim Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović te predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. Vijence su položili i  šibensko-kninski župan Goran Pauk te kninska gradonačelnica Josipa Rimac kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na kraju su i majke Srebrenice položile vijenac. U Knin su stigle na poseban poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i ovo je prvi put da u Kninu polažu vijenac.

Poslije polaganja vijenaca i kratke molitve vojnog biskupa Juraja Jezerinca, Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, gradonačelnica Grada Knina Josipa Rimac i predstavnik braniteljskih udruga Dražimir Jukić obratili se na glavnom kninskom trgu svečanim govorima.

Najprije je okupljene pozdravila kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

– Dobrodošli u kraljevski grad Knin, grad hrvatskih knezova i kraljeva na središnju proslavu Oluje. Ovo je dan ponosa i slobode. Pobjeda u Oluji bila je kruna 900 godina težnje za državnosti hrvatskog naroda koja je ostvarena pod vodstvom dr. Franje Tuđmana. Dok sam razmišljala kako vas pozdraviti prisjećam se vapaja biskupa Badurine u kojem je izrazio brigu za nas Hrvate ovdje u Kninu i poziva na mir. Pobjeda izvojevana u operaciji Oluja bila je i ostala kruna težnje hrvatskog naroda za uspostavom državnosti. Slavimo dan naših branitelja i heroja. Branitelji su podnijeli najveći teret života i nikad ne smijemo zaboraviti da je više od 15 tisuća branitelja dalo život za Hrvatsku. Drage moje Hrvatice i Hrvati, svi vi koji volite i poštujete Hrvatsku, dostojanstveno slavimo danas naše časne pobjede i ne dopustimo nikome da nam ugasi luč slobode koju su naši heroji podarili svome hrvatskom narodu. Želim da se ugodno osjećate u našem gradu kao svoji na svome – kazala je gradonačelnica Knina.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović istaknula je da hrvatski narod slavi pobjede, a ne poraze.

– Mi smo narod koji slavi pobjede, a ne poraze. Rat je bio ovdje, a ne tamo daleko. Ovaj skup nije uperen protiv Srbije. Mi slavimo povratak teritorija i pobjedu kojom je slomljena kičma velikosrpskoj politici Miloševića. Oluja je spriječila novi genocid. Nikada nećemo dozvoliti da se žrtva i agresor izjednačavaju. Nitko ne poriče da su se nakon Oluje dogodili zločini i ubojstva, ali Oluja je bila legitimna i priznata vojna akcija. Srpskim političarima poručujem: okanite se mitova i laži. Hrvatska nije neprijatelj Srbiji i ne sijte novo sjeme zla – kazala je hrvatska predsjednica te na kraju poručila:

– Moram vam reći: volim te narode moj i volim te zemljo moja Hrvatska. Danas smo jedna Hrvatska i ova ovdje i iseljena – kazala je hrvatska predsjednica.

Građanima i brojnim gostima danas su u Kninu priuštena brojna događanja. U gradskom parku preko puta zgrade gradske uprave Grada Knina i parku ispred Osnovne škole dr. Franje Tuđmana građanima je dijeljen ručak i priređen je kulturno umjetnički program. Nastupili su „Dubrovački primorski svatovi“, KUD „Andrijaševci“ i KUD „Čačinci“.

U Knin su danas došli i hodočasnici Škabrnja-Knin u organizaciji udruge Luconoše Domovinskog rata te ultramaratonci Šibenik-Knin u organizaciji Atletskog kluba Šibenik i IPA Šibensko-kninska.

Iz Čavoglava je stigao Moto defile u organizaciji Moto kluba Gromovnik iz Čavoglava te Grada Knina i Čavoglava.

Iz Čavoglava su također stigli i maratonci u organizaciji Udruge maratonaca Virovitičko podravske županije „Glasnici istine“.

Odigrana je i revijalna malonogometna utakmica između veterana IV. I VII. Gardijse brigade i reprezentacije svećenika.

U Kninu je danas na Senjaku postavljena i ploča s imenom ulice 72. bojne vojne policije.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »