Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Lošinju

Povodom 20. Godišnjice vojno-redarstvene akcije „Oluja“ kojom je Hrvatska vratila okupirana područja, a što se slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u Malom Lošinju održana je prigodna svečanost.

Program je počeo na gradskom groblju Sv. Martin, gdje su se okupili predstavnici UDVDR-a, HVIDR-e, ostali hrvatski branitelji, članovi obitelji poginulih branitelja s Lošinja, predstavnici Hrvatske vojske, MUP-a i Grada Malog Lošinja. Svijeću ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata položila je Nikolina Menjuk.

Kod križa podignutog u spomen na branitelje, zapaljene su svijeće i položeni vijenci, te je predsjednik ogranka UDVDR-a Jure Krstanović ukratko podsjetio na okolnosti i samu akciju “Oluja”. Posjećena su i posljednja počivališta branitelja s Lošinja. Molitvu za poginule branitelje poveo je župni vikar Ranko Papić.

U 10 sati počeo je mimohod Rivom lošinjskih kapetana i glavnim gradskim trgom. Povorku je poveo Puhački orkestar “Josip Kašman”, nošene su državna, gradska, zastave postrojbi i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a za njima branitelji, članovi obitelji branitelja i drugi građani.

Nakon što je povorka stigla do početka obale Priko, ispred bivše zgrade Pomorske škole, ondje je umirovljeni bojnik Milan Topić, zapovjednik lošinjsko-creske postrojbe u vrijeme Domovinskog rata – 60. samostalnog bataljuna HV-a, podignuo državnu zastavu. Prigodni govor održao je gradonačelnik Gari Cappelli.

Izvor: otoci.net

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano