Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Vukovaru započela je već u 6 sati u jutro puštanjem 1500 golubova s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Golubovi su u Vukovar stigli iz Knina te će njihov put na ovaj veliki dan povezati gradove velikane Domovinskog rata.

Proslava je nastavljena mimohodom od Bećarskog križa do Trga Republike Hrvatske kroz centar grada i do Križa žrtvama za slobodnu Hrvatsku. Putem kroz grad nosilo se petnaest zastava i svirale su se budnice. Zastavu Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nosila je kćer poginulog hrvatskog branitelja bez oba roditelja, Veronika Soldo.

Uslijedilo je polaganje vijenaca na Memorijalnome groblju gdje su vijence položili i upalili svijeće izaslanstva Oružanih snaga Republike Hrvatske, Policije, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te Javne ustanove „Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar”. Molitvu je predvodio župnik župe sv. Filipa i Jakova i gvardijan fra Ivica Jagodić.

Sveta misa za Domovinu služena je u 10 sati, a istovremeno na Trgu Republike Hrvatske održana je prezentacija oružja koju su za sve građane upriličili Hrvatska vojska, vatrogasci i policija.

Od 11 sati uz šetnicu rijeke Vuke počelo je natjecanje u kuhanju fiševa, a za dobru atmosferu pobrinuo se TS Allegro. Među natjecateljima jedna ekipa je bila ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a sudjelovali su članovi Saša Barišić i Mario Barišić.

Dobra atmosfera u večernjim satima zajamčena je koncertom dalmatinskog slavuja Mladena Grdovića koji je svojom pjesmom povezao Dalmaciju i Slavoniju u zajedničku proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. godišnjicu Vojno-redarstvene operacije „Oluja”.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček istaknuo je kako svi hrvatski gradovi zaslužuju proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, a pogotovo Vukovar grad-heroj. „Ovo je dan koji treba slaviti cijela Hrvatska,” rekao je Pavliček.

Na veličanstvenu i dostojanstvenu proslavu pozvao je i predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić naglasivši kako se svi trebamo okupiti i sudjelovati u današnjim događanjima te time još jednom pokazati jedinstvo i veličinu ovoga dana.

Izvor: vukovar.hr

Foto: Vanja Vidaković i Grad Vukovar

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »