Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Novoj Gradiški

Povodom obilježavanja 05. kolovoza – Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja, na spomen obilježju poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Novoj Gradiški položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Ovom prigodom nazočni su iskazali počast i prvom predsjedniku Republike Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Republici Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na konačnu pobjedu Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. Hrvatska vojska i policija zajedničkim snagama su oslobodili okupirana područja pod nadzorom pobunjenika, na kojima je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina i to bez ikakvog međunarodnog priznanja. Operacijom ” Oluja” vraćen je u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije. Oluja je uz “Bljesak” ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Na svečanosti polaganja vijenaca nazočni su bili članovi obitelji stradalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, hrvatski branitelji, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Brodsko-posavske županije, Grada Nova Gradiška, političkih stranaka, javnih kulturnih, obrazovnih i zdravstvenih ustanova.

Izvor: radiong.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »