Otočka počast braniteljima iz 1715.god. i Domovinskog rata

Misnim slavljem i prigodnim kulturno-zabavnim programom u Otoku je obilježeno 300 godina od bitke otočkih branitelja 1715. godine protiv Osmanlija na otočiću Dugišu, a na Trgu dr. Franje Tuđmana u središtu mjesta, otkriven je spomenik petnaestorici branitelja s područja općine Otok poginulih u Domovinskom ratu. Otočka svečanost počela je u parku iza crkve sv. Luke kod spomenika kojeg su Otočani prije sto godina zajedno s tadašnjim župnikom Mijom Kotorašem podigli Otočanima poginulima na Dugišu.

U bitci s Turcima, predvođeni župnikom fra Stjepanom Vučemilovićem, tada je poginulo 140 branitelja, a 350 ih je zarobljeno. Spomenik je obnovljen 1995. godine. Za ovu obljetnicu Katarina Marović je izradila reljef koji prikazuje tu borbu. Novopostavljeni reljef otkrio je i blagoslovio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodeći i molitvu odrješenja za poginule branitelje. Na spomen obilježje položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Nakon svečanosti kod otočke crkve uslijedila je procesija prema središnjem otočkom trgu u kojoj su sudjelovali križonoša, nositelji vjerskih barjaka iz Otoka, Gale, Rude i Udovičića, članovi braniteljskih udruga sa zastavama ratnih postrojbi i Udruga iz Domovinskog rata, KUD-ovi, sportaši, alkari i alkarski momci, mješoviti župski zbor, obitelji poginulih branitelja iz Domovinskog rata, svećenici i časne sestre predvođeni nadbiskupom Marinom Barišićem.

Svečanost na Trgu dr. Franje Tuđmana otpočela je otkrivanjem spomenika petnaestorici poginulih branitelja s područja općine Otok u Domovinskom ratu, rad akademskog kipara Dragana Duževića. Spomenik su otkrili Dujo Kamber, otac Ivana Kambera, te Jelena Erceg i Kristina Šandrić, kćerke Luke Ercega, koji su poginuli 25. kolovoza 1991. godine u Sinju prilikom napada na vojarne JNA. Vijence kod spomenika položili su članovi obitelji poginulih branitelja, puk. Vlado Čulina, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, župan Zlatko Ževrnja u ime Županije i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, čelništvo općine Otok na čelu s načelnikom Brankom Samardžićem, predsjednik VAD-a Stipe Jukić sa suradnicima, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Grada Sinja Kristina Križanac, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ostali građani.

Uz alkare i alkarske momke u postroju kod spomenika bio je i počasni vod motorizirane gardijske brigade iz Knina. U ime brigade svečanosti je nazočio puk. Zoran Smoljo, a ispred HRM puk. Vlatko Bandalo. Božji blagoslov na spomenik zazvao je mons. Marin Barišić koji je u nastavku na trgu predvodio svečanu svetu misu uz koncelebraciju dekana Cetinskog dekanata don Stipe Ljubasa, sinjskog gvardijana fra Petra Klapeža, otočkog župnika fra Miroslava Ančića i ostalih svećenika iz splitsko-makarske nadbiskupije.

Izvor: ferata.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano