24. obljetnica pogibije „Tigrova“ u Erdutu

U subotu, 25. srpnja 2015. godine u Erdutu je obilježena 24. obljetnica pogibije šest pripadnika 1. gardijske brigade „Tigrovi“. Tog dana, 1991. godine, izvršen je prvi izravni napad sa teritorija Republike Srbije na Hrvatsku, točnije na malo istočnoslavonsko mjesto Erdut. Obilježavanju su nazočni bili i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije, zajedno sa ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata grada Vukovara.

Na samoj granici Lijepe naše, uz Dunav koji mirno protiče, naši su prijatelji i suborci Mile Čulina,  Anto Grgić, Miroslav Gržan, Josip Knežević, Željko Pavić,  Mirko Rožman – poklonili su najveće blago koje su imali, kako bi mi danas živjeli u neovisnoj i slobodnoj nam Domovini.

Nazočnima se obratio izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, gospodin Zoran Marunček. Istaknuo je kako upravo preživjeli hrvatski branitelji moraju svjedočiti o patnji i stradanju u Domovinskom ratu ali i pobjedi. Ponavljanje istine i povijesnih činjenica o Domovinskom ratu važno je zbog bolje i sigurnije budućnosti. Podsjetio je na riječi Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović: „Iako je Domovinski rat sada povijest, on je za sve nas izuzetno važan, jer je odredio našu sadašnjost, ali i budućnost samostalne i suverene Hrvatske punopravne članice Europske Unije.“ I zato u svakoj prilici sjetimo se onih koji nisu s nama, sjetimo se njihove djece i obitelji.

Gospodin Ervin Škacan govoreći u ime Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara prisjetio se tog davnog 25. srpnja 1991. Godine. Naglasio je važnost obilježavanja i prisjećanja na poginule suborce, jer samo na taj način možemo oteti zaboravu i spriječiti sve češće i nasilnije pokušaje revidiranja Domovinskog rata. Vlada kolektivni zaborav koji je prisutan kod velikog dijela hrvatskog naroda, zaboravlja se ozračje straha od ničim izazvanog raketiranja i uništavanja hrvatskog teritorija od strane tkz. JNA, tada pete vojne sile u Europi. Mnogi hrvatski branitelji izgubili su živote u obrani domovine, mnogi ostali bez dijelova tijela. I zato nikada ne zaboravimo: Republika Hrvatska je nastala na vrednotama Domovinskoga rata i na krvi  hrvatskih branitelja koji su temelj hrvatskog društva i hrvatske države!

Gospodin Ivica Završki te Domagoj Jurčić također su podsjetili na važnost prenošenja istine o Domovinskom ratu i čvrstim temeljima ove države – hrvatskim braniteljima. U ime  Vojnog ordinarijata molitvu za poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni kapelan vlč. Antun Mihaljević. Nakon što su članovi obitelji Knežević i Udruga „Josip Knežević“ iz Ljeskovice položili vijenac i zapalili svijeće u ime obitelji poginulih pripadnika 1. Gardijske brigade „Tigrovi“ polaganju vijenaca pristupili su:

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, gospodin Zoran Marunček,

Izaslanik župana Osječko baranjske  županije gospodina Vladimira Šišljagića, gospodin Ivica Završki, 

Izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića, gospodin Stjepan Sučić, Donačelnik općine Erdut Dario Vulić. Brojne braniteljske i stradalničke udruge proistekle iz Domovinskog rata odale su počast svojim suborcima:

U ime Udruge Specijalne policije iz  Domovinskog rata i Zbora  udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi vijenac su položili gospodin Antun Blažević i gospodin Miljenko Kolobarić. Zajedničko izaslanstvo Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara i Udruge veterana 1.GBR Tigrovi gospodin Ervin Škacan i gospodin Robert Soldo, Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, gospodin Ilija Lovrić Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, članice Predsjedništva Branka Pakšić i Krunčica Rupić, Slavica Špoljarić i Ana Topić, Udruga  djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Sandra Milić,

Grad Vukovar, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Tomislav Josić i Franjo Šoljić, Koordinacija braniteljskih udruga Osječko baranjske županije, gospodin Stjepan Španić, Udruga veterana 1.GBR „Tigrovi“ podružnica Osječko baranjske županije, gospodin Domagoj Jurčić, Udruga 3.gardijske brigade „Kune“, Udruga 5. Gardijske brigade „Sokolovi“, Udruga veterana 7. GBR „Puma“, podružnica Osječko baranjske županije, gospodin Miroslav Tokić, Udruga HVIDRA grada Kutine, gospodin Damir Badanjak, Udruga veterana vojne policije Osječko baranjske županije, Moto klub „Kune“ iz Osijeka, Moto klub „Golubice“ iz Vukovara i Moto klub „Dugo Selo“, Udruga branitelja Dalj, gospodin Ivan Kovčalija.

Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima završeno je pjesmom „Rajska djevo kraljice Hrvata“  uz veliku zahvalu Hrvatskom kulturno umjetničkom društvu  „Branko Herceg“ pod vodstvom ravnateljice gospođe Ivane Mikulić koji godinama prati ovo obilježavanje pogibije pripadnika 1. GBR „Tigrovi“. Srce koje je dobilo Domovinski rat još je tu i spremno je dati sve kako bi se ovo društvo izvuklo iz  gliba u koji je ušlo iz različitih razloga, poruka je odaslana s današnjeg odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima.

Izvor: www.braniteljski-portal.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Hodočašće u Međugorje

U organizaciji Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Opširnije »