Obljetnica stradanja mještana Ćelija

U Ćelijama je 7. srpnja 2015. godine obilježena 24 obljetnica stradanja mještana, kao i pogibije branitelja, Dragutina Bedžule i Damira Pavičića, poginulih 04. srpnja 1991. godine.

Za Ćelije se čulo najviše u vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku. Budući da je ovo selo bilo na važnom strateškom opskrbnom pravcu od Osijeka do Vukovara, gradova oko kojih se sve snažnije stezao obruč snaga JNA i pobunjenih Srba, i zbog činjenice što su bile mjesto odano hrvatskim vlastima, i Ćelije su bile izložene žestokim neprijateljskim pritiscima, a od svibnja 1991. su velikosrpske snage i njih okružile. 4. srpnja 1991. je JNA napala Ćelije, zajedno sa pobunjenim Srbima iz susjednih sela Bobote i Silaša, a uvodnica je bila napad na hrv. snage koje su dostavljale hranu i sanitetski materijal u Ćelije. 7. srpnja Srbi su zauzeli Ćelije i potpuno ih spaljuju. Poslije su Ćelije postale poznate po masovnim grobnicama. Već 21. rujna su pripadnici tzv. Teritorijalne obrane SAO SBZS, koju je predvodio srpski ratni zločinac Željko Ražnatović, bacili u masovnu grobnicu u Ćelijama tijela 11 zatočenika iz zatvora u Dalju. 11. studenog su isti počinitelji ubili pet zarobljenih civila iz Klise, koje su bili odveli u centar za obuku u Erdutu na ispitivanje. Tijela su im bacili u masovnu grobnicu u Ćelijama.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i svijeća kod spomenika poginulim Dragutin Bedžula i Damir Pavičić, te molitvom za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile. Vijence i svijeće položili su obitelji poginulih branitelja, mještani sela Ćelije, predstavnici županije Osječko-baranjske, predstavnici PU Vukovarsko-srijemske, brojni predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga. Nakon molitve, okupljeni odlaze kod spomenika masovne grobnice na ulazu u Ćelije, gdje vijence i svijeće polažu izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Grad Vukovar predvođen Savjetom za branitelje gradonačelnika, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, predstavnici PU Vukovarsko-srijemske, moto-klubovi, te brojne druge braniteljske udruge. Nakon položenih vijenaca, služena je Sveta misa u Ćelijama za sve poginule hrvatske branitelje, te je potom održan prigodni domjenak za sve uzvanike. U večernjim satima otvoren je i malonogometni Memorijalni turnir.

Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i kao članica Savjeta za branitelje gradonačelnika grada Vukovara, nazočna je bila Sandra Milić

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano