Memorijal Andrija Andabak

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, u Nuštru je 4. srpnja 2015. godine otvoren memorijal Andrija Andabak. Obilježavanje je započelo otvorenjem izložbe o Domovinskom ratu u prostorijama DVD-a Nuštar. Cjelodnevnom programu obilježavanja nazočni su bili članovi obitelji pok. Andrije Andabaka.

Na mjesnom groblju u Nuštru, u 17 sati počelo je polaganje vijenaca. Vijence i svijeće za poginulog Andriju Andabaka položila su brojna izaslanstva: izaslanik i savjetnik za branitelje predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, gosp. Ante Deur, izaslanstvo Hrvatskog sabora, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i njegovi suradnici, načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac, predstavnici HV-a, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja grada Vinkovaca, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, te brojne druge braniteljske udruge. Nakon polaganja vijenaca održana je Sveta misa u crkvi Duha Svetoga u Nuštru. U centru sela, pokazne vježbe i naoružanje, prikazali su pripadnici Hrvatske vojske, policije, HGSS-a i DVD-a Nuštar. U večernjim satima prikazan je i nagrađivani film iz 2014. godine o stradanju hrvatskih branitelja u Kusonjama u blizini Bjelovara, Broj 55.

Andrija Andabak se u lipnju 1991. godine dragovoljno prijavljuje u 109. Vinkovačku brigadu, gdje i započinje svoje protuoklopno vojno djelovanje prvim pogotkom već 28. rujna 1991. 10. travnja 1992. godine uništava 31. oklop, M-55, a do pogibije i svoj posljednji oklop T-84. Priznato mu je uništenje ili onesposobljavanje ukupno 32 oklopa, od čega 30 tenkova (14. T-84 16. M-55 1 BVP i 1 transporter). Poginuo je 7. srpnja 1992. u Posavini i pokopan je u Nuštru. Posmrtno je odlikovan činom bojnik, a naknadno i pukovnik, te je obitelji poginulog dana 19. prosinca 1995. godine uručen Red kneza Domagoja s ogrlicom, a prethodno Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i Spomenica Domovinskog rata. Andrija Andabak u Domovinskome ratu poznat je bio kao osoba koja niti jednog trenutka nije razmišljala o sebi nego kako da svojim umijećem pridonese obrani Domovine. Bio je veliki znalac i vrsni operator. Sam je uništio 32 oklopna vozila u samo 8 mjeseci Domovinskog rata. Njegovim imenom, nazvano je priznanje koje Hrvatska vojska dodjeljuje za 3 ili više uništenih oklopnih vozila.

Fotografije: Stjepan Škrabo, Nuštar

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano