Obilježavanje na Velikoj Duvjakuši – Dinara

Unatoč vremenskim neprilikama i buri koja je puhala preko 60 km/h, kao i niskoj temperaturi, više od 600 ljudi okupilo se u subotu, 27. lipnja na vrhu Velika Duvjakuša na Dinari, kako bi obilježili obljetnicu pogibije 31 i nestanka jednog pripadnika 7. gardijske brigade “PUMA”. Dvjestotinjak suboraca, rodbine i prijatelja prisjetilo se pripadnika legendarnih “Puma”, a pridružili su im se branitelji i planinari iz cijele Hrvatske, te predstavnici vojnog i političkog života.

Kod spomenika poginulim i nestalom pripadniku “Puma” na Velikoj Duvjakuši, koji je svečano otvoren 2012. godine, položeni su vijenci, a potom kod planinarske kuće “PUMA”, održana je komemoracija i prigodni govori, a potom i sveta misa koju je predvodio velečasni Ivica Horvat uz velečasnog Ozrena Bizeka i đakona Božu Šutala.

Nakon protokola, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ante Deur i načelnik Glavnog stožera OS RH general Drago Lovrić, svečano su otvorili planinarsku kuću „PUMA“. – Ovo je četvrta godina od kako na ovom mjestu odajemo počast našim poginulim suborcima. Naša brigada dala je veliki doprinos u najvažnijim akcijama HV-a tijekom Domovinskog rata, posebno na ovom području. Ponosni smo na VRO, veličanstvenu Oluju, u kojoj smo zajedno s našim kolegama iz splitske 4. gbr i ostalim postrojbama oslobodili kraljevski grad Knin – rekao je Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“, uputivši zahvalu članovima HGSS-a, planinarskoj udruzi “Dinaridi“ i ostalima koji su ne žaleći truda i vremena pomogli u realizaciji izgradnje planinarske kuće.

Obilježavanju obljetnice pridružila su se i izaslanstva četiri županije te 20-ak gradova,  izaslanik predsjednice RH Ante Deur, načelnik Glavnog stožera OS RH general Drago Lovrić, generali Zdravko Jakop, Krešimir Ćosić, Rahim Ademi, Josip Čuletić, Ljubo Česić Rojs, predstavnici tridesetak udruga proizašlih iz Domovinskog rata te brojni drugi gosti. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočan je bio predsjednik UDPNHBDR Podružnice Bjelovarsko-bilogorske županije, Marijan Tandara.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano