Dan državnosti u Petrinji

Obilježavanje Dana hrvatske državnosti u Petrinji počeo je odavanjem počasti svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu. Brojna izaslanstva su zapalila svijeću kod glavnog križa na groblju sveti Benedikt i kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku.

Prema protokolu Grada počast su odala izaslanstva Grada Petrinje, Hrvatske vojske, Policijske postaje Petrinja, svih udruga koje djeluju pri Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te predstavnici brojnih udruga i stranaka koje djeluju na području grada. Molitvu su predvodili Josip Samaržija, župnik župe svetog Lovre i trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

Nakon polaganja vijenaca i molitve kod spomenika, služena se Sveta misa u crkvi Sv. Lovre. Đakon Uvalić naglasio je u svojoj propovijedi „kako su vrijedni naše memorije nadasve svi oni dragi ljudi, koji su na bilo koji način ugrađeni u ponovno rađanje sadašnje hrvatske države, a više nisu s nama, nego su prešli u pokoj. „Upisani su u veliko Božje srce, a dopustimo da zahvalno i dalje žive u našim srcima, mislima, poštovanju i molitvi. Uz prvoga hrvatskoga predsjednika Franju Tuđmana, kardinala Franju Kuharića, brojne poginule heroje i branitelje u Domovinskom ratu i mnoge građane svih dobi, druge preminule sunarodnjake, a nadasve tolike naše skromne djedove i bake, očeve i majke, sinove i kćeri, poznanike i prijatelje koji su s velikom ljubavlju u srcu sanjali Hrvatsku, za nju trpjeli i nama je predali.”

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »