Otkriveno spomen-obilježje masovne grobnice „Komogovina“

U petak, 12. lipnja 2015.godine u Komogovini (Pastuša), nedaleko Petrinje, svečano je otkriveno spomen-obilježje mjesta masovne grobnice. Spomen je to na sedam hrvatskih branitelja i civila s područja Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice pogubljenih 1991.godine u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Otkrivanju spomen-obilježja nazočni su bili predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga, kao i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Sisačko-moslavačke županije, te savjetnik za branitelje predsjednice Republike Hrvatske gosp. Ante Deur,  izaslanik Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske Predrag Matić, Ministar hrvatskih branitelja, u ime Županije Sisačko-moslavačke, župan Ivo Žinić, u ime gradova Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice gradonačelnici Darinko Dumbović, Milan Bakšić i Andrej Maoduš, potpredsjednik Gradskog vijeća Hrv.Kostajnice.


Spomenik su otkrili ministar Matić i sin poginulog Petrinjca Antuna Kardaša. U svom prigodnom obraćanju u ime gradova iz kojih su pronađene žrtve obratio se Darinko Dumbović, gradonačelnik grada Petrinje rekavši: „Odajem vam poštovanje u ime gradova koji neće nikada zaboraviti ono što smo imali u Domovinskome ratu, nećemo zaboraviti. Najteže je obiteljima, mnogi imaju još uvijek imaju nemirnu noć jer ne znaju gdje su im najbliži.

Ministar Matić rekao je kako je do sada otkriveno 148 masovnih grobnica što nažalost nije sve, a spomenu je i prozivanje o proslavi dvadeset godina od velike pobjede rekavši: „Kažu slavit ćemo za dva mjeseca i s punim pravom ćemo slaviti pobjedu, ali rekao sam najmanje sto puta žalit ćemo svaku žrtvu. Pozivam neka dođu da zajedno obilježimo naše žrtve, ali dajte podatke, dajte da obitelji znaju, dopustite majkama i obiteljima da imaju mjesto gdje će zapaliti svijeću i dok ne pronađemo sve nestale nećemo stati.“

Nakon otkrivanja spomen-obilježje položeni su vijenci i svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »