Dan branitelja grada Sinja i Cetinske krajine

U Sinju je 30. Svibnja 2015. Godine svečano obilježen Dan branitelja grada Sinja i Cetinske krajine na kojem su nazočni bili i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Splitsko-dalmatinske županije.

Intoniranjem himne ‘Lijepa naša’ od strane Gradske glazbe Sinj te svečanim otkrivanjem i blagoslovom spomen ploča o imenovanju parka ispred zgrade gradske uprave ‘Spomen parkom hrvatskih branitelja Domovinskog rata’, počelo je današnje obilježavanje Dana branitelja Sinja i Cetinske krajine. Hrvatsku zastavu sa spomen ploče skinuli su predsjednik sinjske HVIDR-e Dražen Pavlović i predsjednik sinjskog UHBDDR-a Ante Smoljo, a u ime Udruge udovica poginulih branitelja Domovinskog rata s područja Cetinskog kraja zastavu je primila Dragica Hrgović, supruga poginulog hrvatskog branitelja Petra Hrgovića.

Nakon toga uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja poginulim braniteljima. Vijence su položili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, dožupan Luka Brčić, izaslanstva gradova i općina Cetinskog kraja, Viteškog alkarskog društva, policije, političkih stranaka, Klubova vijećnika u sinjskom Gradskom vijeću i ostali graU ime nazočnih predstavnika jednica lokalne uprave i samuprave čestitku braniteljima uputila je sinjska dogradonačelnica Kristina Križanac.

‘Čast mi je i zadovoljstvo što mogu u ime svih uputiti iskrene čestitke za Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine. Ovo je trenutak da se s posebnim ponosom sjetimo svih onih koji su svoje živote ugradili u temelje naše Domovine. To je žrtva koje se svi moramo uvijek sjećati s ljubavlju i poštovanjem. Oni su dali žrtvu, a nama ostavili u naslijeđe najveću životnu školu – školu ljubavi, žrtve i odricanja, ljubavi prema bližnjemu, prema obitelji i slobodi’, kazala je sinjska dogradonačelnica.

U ime udruga proisteklih iz Domovinskog rata okupljenima se kratko obratio predsjednik sinjske HVIDR-e Dražen Pavlović: „S ovog mjesta dužnost nam je poslati poruku. Mi branitelji ne trebamo hodati po Zagrebu da bismo neke ciljeve ostvarili. Dajemo bezrezervnu podršku Đuri Glogoškom i svim stopostotnim invalidima u Savskoj 66 u njihovim nastojanjima da se naš glas čuje. Ja bih to rekao ovako ‘gori smo ostali nula-nula, a u Sinju na svom terenu vidjet ćemo kako ćemo proći“, zaključio je na ovaj način svoje obraćanje okupljenima Dražen Pavlović.

Molitvu odrješenja za sve poginule i preminule branitelje predvodio je fra Luka Norac Kevo. Nakon toga svečanost je nastavljena polaganjem vijenca ispred biste prvog predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana i obilaskom Spomen sobe poginulih hrvatskih branitelja Cetinskog kraja. Tijekom ove svečanosti nad Sinjem je kružio mali sportski zrakoplov koji je za sobom vukao veliki transparent na kojem je uz državni grb RH pisalo ‘UVIJEK ZA DOM’. Svečanost proslave Dana branitelja Sinja i Cetinskog kraja nastavljeno je u sportsko-ugostiteljskom kompleksu 104 Dalmatinca u Turjacima gdje je organizirano cjelodnevno druženje branitelja i njihovih gostiju, te natjecanje u malom nogometu, balotama i kartama.

Cijeli program današnje svečanosti odvija se u organizaciji Grada Sinja i braniteljskih udruga s područja Grada Sinja i Cetinske krajine.

Izvor: www.ferata.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano