Predstavnici UDPNHBDR-SDŽ na 24. obljetnici osnutka 4. gardijske brigade

Predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Splitsko-dalmatinske županije, sudjelovali su na središnjoj proslavi 24. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade u Splitu.

Na dan i na mjestu osnutka 4. gardijske brigade, 28. travnja i ove godine izaslanstvo Udruge 4. gardijske brigade, na čelu s predsjednikom  Božom Zadrom, položilo je vijence na spomen ploči na Vili Dalmacija za sve poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gardijske brigade. Vijence je položio i gradonačelnik Grada Splita Ivo Baldasar, te izaslanik ministra obrane general bojnik Mirko Šundov.

Program obilježavanja nastavio se na splitskoj rivi gdje se već tradicionalno svake godine u čast 4.gardijskoj brigadi otvara Sajam braniteljskih zadruga, kada hrvatski branitelji predstavljaju svoje jedinstvene proizvode iz domaće radinosti, ručne radove i delicije.

U popodnevnim satima okupljanje veterana 4. GBR.,  zajedno s obiteljima poginulih suboraca, visokih dužnosnika i svih štovatelja ove proslavljene brigade, započelo je u njihovoj bivšoj vojarni na Dračevcu.  U kapelici Sv. Križ na Dračevcu, koju su svojim radom nedavno obnovili pripadnici brigade, bilo je polaganje vijenaca i odavanje počasti svim poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 4. Gardijske brigade. Između ostalih vijence su položili u ime predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, u ime Ministarstva branitelja pomoćnica ministra Nevenka Benić, u ime Ministarstva obrane  general Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Boris Šerić, izaslanik ministra unutarnjih poslova Marko Serdarević te izaslanstva gradova Splita, Zagreba, Solina i Omiša kao i više braniteljskih i veteranskih udruga, uključujući Moto klub 4. Gardijske brigade čiji su članovi u periodu od 22. travnja do 28. travnja u sklopu obilježavanja 24. obljetnice 4. gardijske brigade obišli 24. spomen obilježja u čast poginulim hrvatskim braniteljima te položio 24 krunice diljem Lijepe Naše. Svetu misu predvodio je vojni kapelan, fra Božo Ančić uz koncelebraciju don Anđelka Dukića.

Druženje uzvanika nastavilo se u Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac gdje je održana Svečana akademija uz bogat kulturno umjetnički progaram. Akademija je započela igrokazom koji je predvodila Mladenka Gruica, članica Kulturno umjetničke udruge Sv. Kliment koja je i supruga našeg pripadnika Pave Gruice. Okupljene je pozdravio predsjednik Udruge 4. GBR. Božo Zadro, napomenuvši kako je poruka ove obljetnice, koju želimo poslati preko svečane akademije, vraćanje vrijednostima na kojima smo izrasli i opstali. Istaknuo je  da su to vrijednosti koje su pripadnike 4. gardijske brigade pripremile da 1991. stanu u obranu svojega, a to su vrijednosti ljubavi prema obitelji, tradiciji, kulturi i svojoj vjeri.

U programu je sudjelovao i prof Josip Jurčević  koji se osvrnuo na temu „Uloga katoličke crkve u očuvanju hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta. Nakon toga uslijedili su nastupi kulturno umjetničkih društva iz cijele Dalmacije i Hercegovine – KUD Radovin, KUD Čitluk, KUD SV. Ilija Otok, KUD Zmijavci I Kud Metković.

Druženje je nastavljeno u prostorijama Udruge veterana 4. gardijske brigade uz skroman domjenak.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »