70. obljetnica tragedije u Bleiburgu

U subotu, 16. svibnja 2015. godine, predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, sudjelovali su na komemoraciji povodom 70. godišnjice tragedije u Bleiburgu i Križnih puteva.

Iz Vukovara su predstavnici Udruge došli zajedno sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata okupljenih u Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, koji su ujedno i organizatori ovog puta. Iz Nove Gradiške su organiziranim autobusom došli svi predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Pokolj u Bleiburgu je ratni zločin i zločin protiv čovječnosti kojeg je počinila Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije. Početak ove tragedije dogodio se 15. svibnja 1945. kada su se hrvatska vojska i civili počeli povlačiti prema britanskoj vojsci kod Bleiburga. Sam pokolj započeo je 17. svibnja, a nastavio se u nekoliko narednih mjeseci. Ukupan broj žrtava u Bleiburškoj tragediji iznosi oko 50 tisuća.

U Bleiburgu se okupilo oko 50 tisuća ljudi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke i Austrije. Program je započeo Križnim putem od groblja do Bleiburškog polja, gdje se prije Svete mise molila krunica za sve žrtve ove tragedije, ali i svih drugih stradanja. Također se molilo za sve one koji se još uvijek vode nestalima. Svetu misu služio je Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

U svojoj propovjedi kardinal Bozanić je rekao: “Danas smo se okupili na ovome polju gdje je nakon završetka Drugog svjetskog rata prije 70 godina započela bleiburška tragedija hrvatskoga naroda, taj zločin protiv čovječnosti što ga je sustavno izvršila jugoslavenska vojska pod znakom crvene zvijezde petokrake. Na ovom je polju počeo križni put koji je nastavljen u kolonama smrti u neistraženim jamama i logorima, a sve bez svjedoka, sudova i presuda s ciljem da se žrtvama zatre svaki spomen i trag groba. Ovdje, gdje je smrt ostavila duboke tragove, pred nama je rječita poruka nade… S ovog polja obilježenog hrvatskim križevima naš je pogled uprt prema Kristovu križu i ispunjen nadom u Božje milosrđe.“.

“Danas se nismo došli vratiti u prošlost i ostati u njoj nego moliti za našu domovinu, djecu i mlade”, zaključio je kardinal Bozanić.

U nastavku komemoracije molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti vodio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović.

Komemoracija na bleiburškom polju odvijala se u organizaciji Počasnog bleiburškog voda i pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda Dragana Čovića.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano