Godišnja skupština UDPNHBDR- BBŽ

Dana 18.4.2015.g. na Lipovom Brdu u Kapeli održana je redovna godišnja skupština UDPNHBDR-BBŽ. Točke dnevnog reda jednoglasno su usvojene:

1.         Otvaranje skupštine

2.         Izbor radnog predsjedništva, zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika

3.         Izvještaj o radu UDPNHBDR-BBŽ u 2014.g.

4.         Financijski izvještaj za 2014.g.

5.         Izvještaj Nadzornog odbora

6.         Rasprava o izvještajima i usvajanje

7.         Plan rada za 2015.g. i usvajanje

8.         Prijedlog novog statuta 2015. I usvajanje

9.         Zatvaranje

Od važnijih informacija istaknuli bi da je završen projekt „Bjelovar i Bjelovarsko- bilogorska županija u Domovinskom ratu“ koji je UDPNHBDR- BBŽ provodila u suradnji s Gradom Bjelovarom i HAZU- Zavod za znanstveno- istraživački rad u Bjelovaru u okviru kojega je održan znanstveno-stručni skup te tiskanje i promocija časopisa ZBORNIK koji obuhvaća sva izlaganja i radove sa spomenutog skupa. 

Što se tiče Programa i plana rada za 2015.g. UDPNHBDR-BBŽ planira prijaviti 2 projekta. Od toga je jedan projekt već prijavljen „Obilježavanja“, riječ je o natječaju Grada Bjelovara u kojem tražena sredstva iznose 5.300,00 kn, te je odlukom Grada dobiveno 2.000,00 kn. Glavne aktivnosti koje bi se izvršavale preko projekta jesu: obilježavanje pogibije bjelovarskih branitelja, kupovina vijenaca i najam prostora.

U cilju nam je prijaviti i projekt prema Bjelovarsko- bilogorskoj županiji, koji je već pripremljen te se čeka objava javnog poziva. Projekt će nositi naziv „Za svijetlu budućnost“, a aktivnosti u sklopu njega odnose se na psihološko- savjetodavne radionice, promotivne materijale te obilježavanje obljetnica pogibije bjelovarskih branitelja. Pratit ćemo i natječaje Ministarstva branitelja te Nacionalne zaklade za civilni razvoj te ako bude mogućnosti natjecati se za državna sredstva. U planu je i projekt za uređenje Barutane, ali još nije poznato hoće li Udruga sudjelovati kao prijavitelji ili partneri projekta.

Zajedno sa HVIDRA-om partneri smo na projektu „Zajedno, putevima istine“. Nositelj projekta je HVIDRA Bjelovar, a UDPNHBDR-BBŽ je partner. Održavanje je predviđeno od 1.8. do 5.8.2015. sa sljedećim lokacijama: Bjelovar- Petrinja- Glina- Topusko- Slunj-Udbina-Benkovac-Knin i Bjelovar. Projekt se sastoji iz dva programa:

1.         Program obuhvaća biciklistički maraton, koji se tradicionalno održava već desetu godinu povodom Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti. Biciklistički maraton voze HRVI i hrvatski branitelji (njih 10) pod vodstvom Miroslava Dragaševića. Predviđeno je da se za 5 dana prijeđe oko 800 km. Polazak je predviđen 1.8.2015.g. iz Bjelovara u ranim jutarnjim satima i maraton bi se vozio na sljedećim relacijama:

•          1.8. Bjelovar- Petrinja- Glina-Slunj

•          2.8. Slunj- Udbina- Benkovac

•          3.8. Benkovac- Knin- povratak istim etapama u Bjelovar

U Kninu je predviđen susret biciklista sa članovima Udruge koji će iz Bjelovara doći autobusom.

2.         Program obuhvaća obilazak bojišnica Banije i Knina. 50 naših korisnika krenulo bi u ranim jutarnjim satima iz Bjelovara organiziranim prijevozom- autobusom. Prvo zaustavljanje bi bilo u Petrinji, gdje bi ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima zapalili svijeće i na taj način im odali dužnu počast. Za vrijeme Domovinskog rata u borbenim operacijama koje su se odvijale na tom području Petrinje i Gline sudjelovali su i bjelovarski branitelji u sastavu SJP „Omege“ Bjelovar i 16. Topničko- raketne brigade.  Nažalost prilikom izvođenja borbenih operacija bilo je poginulih i ranjenih branitelja.

Do dolaska u Knin, koji je krajnji cilj obilaska bojišnica plan je zaustavit se u Slunju, Udbini, Benkovcu gdje ćemo ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima odati dužnu počast paljenjem svijeća.

U izradi je i web stranica Udruge.

Novina je i imenovanje likvidatora za čiju je funkciju jednoglasno odabrana Kristina Gašpar.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano