Putevima 121. brigade

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Brodsko-posavske županije, održan je dvodnevni program „Putevima 121. brigade“.

U subotu, 2. svibnja 2015. godine, u središtu Nove Gradiške okupili su se predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz nekoliko županija: Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Splitsko-dalmatinske i Grada Zagreba, kako bi odali počast i zahvalu braniteljima koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“. Program je počeo polaganjem vijenca i svijeća kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, gdje se nazočnima obratio predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Brodsko-posavske županije, Dejan Marjanović, koji je uputio pozdrave nazočnoj djeci poginulih i nestalih heroja iz cijele Republike Hrvatske, majkama i udovicama poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, te hrvatskim braniteljima, suborcima naših roditelja, koji su bili rame uz rame s njima, sve do posljednjeg trenutka, a danas im zajedno s nama, odaju počast i zahvalnost za slobodnu Domovinu. Predsjednik Podružnice je posebno istaknuo 930 još uvijek nestalih osoba iz Domovinskog rata koje nikako ne smijemo prestati tražiti.


Nakon predsjednika Podružnice, nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške, gospođa Ljiljana Lukačević, koja je izrazila zadovoljstvo postojanjem ove mlade, ali izrazito snažne udruge koja okuplja veliki broj djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Dala je potporu ovom projektu, te izrazila nadu da će se ovakva obilježavanja nastaviti, te da se žrtva naših roditelja neće nikada zaboraviti. Njihova imena i životi su utkani u temelje stvaranja Republike Hrvatske.

Nakon molitve koju je predvodio župnik župe Kraljice Sv.Krunice, okupljeni su zapalili svijeće kod spomen-biste prvom hrvatskom predsjedniku, Franji Tuđmanu. Obzirom da je cijeli program pratila jaka kiša, organizatori su bili primorani otkazati planirani mimohod do Okučana, te smo prije puta, otišli u Spomen sobu u prostorijama Doma hrvatskih branitelja. Tamo smo osim slika i izloženog naoružanja hrvatske vojske, mogli čuti o bitkama koje su se vodile na ovom području, te zaslugama generala Ante Gotovine.

Nakon zajedničkog fotografiranja i obilaska, autobusom odlazimo do Gornjih Bogićevaca gdje polažemo aranžman i svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Tamo su nam se pridružili članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade – pukovnije Nove Gradiške, koji su istog dana krenuli na 6. Mimohod – Križni put. Nakon molitve, izrazili su nadu da ćemo nastaviti ovu tradiciju, te proširiti svoj program i na druga mjesta gdje su se odvijale značajne borbe, kako bi buduće generacije znale istinu o Domovinskom ratu, te vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“ kojom je oslobođen veliki dio Zapadne Slavonije. Nazočnima se obratila također i dopredsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Nove Gradiške, gospođa Borka Ljubičić, koja je cijelim putem bila uz nas i pričala nam o najznačajnijim bitkama i trenucima vojno-redarstvene operacije „Bljesak“.

Članovi Udruge potom su nastavili put prema Okučanima, te su zbog prestanka kiše odlučili zadnji dio ići u mimohodu. Kod spomen sobe dočekao ih je načelnik Općine Okučani, te ih poveo u obilazak iste. Na početku su položeni vijenci i svijeće poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima. Nazočni su imali priliku pogledati kratki film o Bljesku, kako je došlo do te akcije, što joj je prethodilo, te kako se planirala. Nakon obilaska, ispred Udruge se u spomen-knjigu upisala tajnica na državnoj razini, a potpisali su ju svi predstavnici Podružnica. Nakon kratkog domjenka, okupljeni odlaze u Cerničku Šagovinu gdje je nastavljeno druženje.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano