Otkriveno spomen-obilježje u Gređanima

U utorak, 5. svibnja 2015. godine, u mjestu Gređani pokraj Gline, otkriveno je spomen obilježje mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata, u spomen na osam hrvatskih branitelja i civila pogubljenih 1991. godine u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Spomen-obilježje su svečano otkrili Ljiljana Vengert, unuka ubijenog Marka Kuzmića ekshumiranog na području Gređana i ministar branitelja Predrag Matić koji je ujedno bio i izaslanik Vlade Republike Hrvatske. Okupljenima se potom obratio ministar Predrag Matić „Uz Vukovarsko-srijemsku županiju, Sisačko-moslavačka županija najveći stradalnik Domovinskog rata. Ovaj obelisk koji danas otvaramo, spomenik je žrtvama koje nisu morale pasti,” te je dodao: “Ovo je 68. spomenik u našoj domovini kojim otkrivamo 114 mjesto masovnih zločina od 148 koja su do sada pronađena u RH. Nažalost, ovaj broj nije konačan, još uvijek potražujemo velik broj naših državljana koje ćemo morati pronaći i dostojno sahraniti.”


Ministar se u svojoj izjavi posebno dotaknuo civilnih žrtava rata: “Ovi civili mislili su da su sigurni pored svojih susjeda i da neće imati problema, međutim, bila je to kobna pogreška. Danas otkrivamo spomenik na mjestu gdje su svirepo, na najgori mogući način ubijani civili i to je nešto na što mi već evo 24 godine tražimo odgovor, to je ono pitanje od jedne riječi Zašto? Zašto civili? Oni koji znaju odgovor već 24 godine šute, odgovore kriju od nas. Ali zato će ovaj spomenik mirno i tiho stajati ovdje u godinama koje dolaze, ustvari vrišti i opominje te je podsjetnik onima koji su učinili ove svirepe zločine da im to nećemo zaboraviti, jer kršćanski je kažu oprostiti, možda to netko i može, ali im zaboraviti nećemo nikada.”

U ime Hrvatskog Sabora te predsjednika Josipa Leke, na otkrivanju spomen obilježja bila je njegova izaslanica, zastupnica Ivana Posavec Krivec koja je naglasila veličinu žrtve svih ubijenih, te što moramo učiti svoju djecu: “To je jedina istina, istina koju svi moramo živjeti. Oni su ’90.-tih godina stali na oltar domovine, stali braniti ono što nam je sveto, a sveta nam je jedina zemlja koju imamo, naša Hrvatska. I upravo tu, bez oružja, u svom okruženju ostali su bez života. Ti životi ugrađeni su u današnju europski priznatu, modernu i civiliziranu Republiku Hrvatsku na koju svi trebamo biti ponosni upravo u sjećanje na njih, hrvatske branitelje koji su bez straha, a puni ljubavi i ponosa krenuli braniti svoju domovinu i obranili su kontinuitet hrvatske državnosti kojim se svi dičimo, na kojeg smo svi ponosni. I zato generacije koje dolaze iza nas moraju znati što se je na hrvatskom tlu događalo, moraju znati da su hrvatski branitelji vodili obrambeni rat jer su nam to priznale i međunarodne institucije, moramo znati da je to najveći zalog za budućnost naše djece i našu djecu o tome moramo učiti.”

Da treba čuvati činjenicu da je Domovinski rat bio obrambeni rat u svom je govoru naglasio, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, posebni savjetnik za branitelje Ante Deur: “Domovinski rat bio je obrambeni i oslobodilački, a svakim nijekanjem ovih činjenica niječemo sve žrtve, bile one branitelji ili civili. Dužnost preživjelih osoba jest širiti istinu o ratu, boriti se protiv iskrivljenih činjenica o Domovinskom ratu. Stoga mlađim generacijama trebamo prenijeti ovakvu istinu te spriječiti manipulaciju informacija, trebamo najoštrije osuditi ovakve postupke te se boriti da se odgovorni adekvatno kazne.”

Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije istaknuo je važnost spomen obilježja: “On će čuvati trajnu uspomenu budućim generacijama na hrabrost i junaštvo onih kojih više nema. Ovo je samo jedno mjesto u nizu koje govori o stradanju naših domoljuba koji su sanjali hrvatsku slobodu, ali je nikada nisu dosanjali. Nažalost, i Topusko i Glina i cijela Sisačko-moslavačka županija teško su stradali u Domovinskom ratu u kojem je poginulo preko dvije tisuće hrvatskih branitelja i civila. Mnoge obitelji su ostale bez svojih najmilijih i zbog toga dragi prijatelji budimo svjesni da je to previsoka cijena hrvatske slobode i neovisnosti. Poginuli su braneći Hrvatsku, braneći svoj narod, zato neka i ovo mjesto postane sastavni dio sjećanja svih nas te putokaz i vodilja u odgoju naših mladih kako bi znali i prenosili istinu o Domovinskom ratu.” rekao je, između ostalog, župan Žinić.

U ime općine Topusko, njen načelnik Vlado Muža rekao je “Zahvaljujem što ste s nama došli podijeliti bol i sjećanje.” te podsjetio na stradanja tog kraja, ali i naveo imena osam stradalih kojima je posvećeno ovo spomen obilježje: “Agresijom JNA i paravojnih srpskih postrojbi na Republiku Hrvatsku našli smo se na prvoj crti obrane gotovo nenaoružani. Kao posljedica takvog stanja u općini Topusko stradali su hrvatski branitelji, a najviše nenaoružani civili. Ukupno ih je poginulo 35, a među njima su Ivan Žužić, Marko Kuzmić, Milka Žutić, Mira Žutić, Grga Klasnić, Katarina Klasnić, Jana Klasnić, Zuhdija Omeragić Redžepov i njima danas otkrivamo ovaj spomenik. Poginuli su samo zato jer su mislili drugačije od njih te što su se našli na njihovom rušilačkom putu. Svi znamo da su oni bili potpuno nedužni te da nisu zaslužili takovo nasilno okončanje svojih života.”

Himnu je izvela solistica Tihana Herceg Ivšić uz pratnju na gitari Tomislava Ivšića kao i nekoliko prigodnih skladbi. Molitvu su predvodili izaslanik Sisačke Biskupije velečasni Mladen Vidak, povjerenik za branitelje i mjesni župnik, fra Goran Rukavina. Zatim su podno spomen-obilježja položeni vijenci te zapaljene svijeće, a položila su ih izaslanstva: predsjednice RH, Hrvatskog Sabora, Vlade RH (u sklopu kojeg Ministarstvo branitelja, MUP-a, MORH-a, GS OS RH), Sisačko-moslavačke županije, zajedničko izaslanstvo Udruga iz Domovinskog rata, izaslanstvo Općine Topusko te među ostalima i obitelji stradalnika iz Domovinskog rata ali i branitelja iz Savske predvođeni Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom.

Preuzeto sa portala www.portal53.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »