Dan grada Vukovara

U Vukovaru je 3. svibnja 2015. godine obilježen Dan grada i njegovih zaštitnika Sv. Filipa i Jakova. Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca kod spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima odali su gradonačelnik grada Vukovara i njegovi suradnici, predsjednik gradskog vijeća grada Vukovara, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Vukovarsko-srijemska županija prevođena županom Božom Galićem, te izaslanstva gradova i općina prijatelja: Makarska, Sarajevo, Dugopolje i Škabrnja. Molitvu je predvodio župnik župe Sv.Filipa i Jakova, gvardijan Ivica Jagodić.

Nakon molitve ne Memorijalnom groblju, služena je Sveta Misa u župnoj crkvi Sv.Filipa i Jakova, koju je predvodio fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda.

Na mostu Jean Michel Nicolier, koji je svečano otvoren 18. listopada 2014. godine, svečano je otkrivena spomen-bista Jeanu Michelu Nicolieru, francuskom dragovoljsku, izrađenu od bračkog kamena akademskog kipara Lovre Jakšića i klesarske radionice Dražen Jakšić. Gradonačelnik Ivan Penava i predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić naglasili su kako se ovim činom nastavlja priča o hrabrom francuskom dragovoljcu koji je dao život braneći Vukovar od velikosrpske agresije. Bistu su zajedno otkrili majka Jeana Michela Nicoliera, Lyliane Fournier, njegov brat Paul sa sinom, gradonačelnik Ivan Penava i predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić. Majka, još uvijek nestalog Jean Michela, posebno je dirnuta ovom gestom gradskim vlasti i građana, ali je izrazila nadu da će se na sve hrvatske branitelje gledati jednako, jer su svi zaslužni za slobodu Republike Hrvatske. Jean Michel je prije svega bio čovjek dobra srca, koji je išao u borbu za pravdu i istinu, on je francuski dragovoljac hrvatskog srca, te će ovdje zauvijek i ostati – u našim srcima i mislima. Tijekom svečanosti pročitana je i pjesma “Ime francusko, srce hrvatsko” autorice Branke Mlinar, koja je pobijedila na 2. Festivalu domoljubne poezije što ga pod nazivom “Pjesmom protiv zaborava” organizira Udruga Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

Nakon otkrivanja spomen-biste, održana je svečana sjednica gradskog vijeća Grada Vukovara, u Hrvatskom domu Vukovar, a započela je himnom Republike Hrvatske i minutom šutnje u počast poginulim, nestalim i ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima, te svim nevinim žrtvama Domovinskog rata. Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić u svom obraćanju pohvalio je rad gradskih vijećnika i posebno naglasio kako u Vukovaru nije mjesto dvojezičnim pločama. -Ispoštivat ćemo odluku Ustavnog suda i spriječiti postavljanje dvojezičnih ploča, jer one nisu nikada bile niti će biti u gradu Vukovaru- rekao je Igor Gavrić i pozvao pripadnike srpske zajednice u Vukovaru da u cilju izgradnje suživota, ako imaju saznanja, kažu gdje se nalaze posljednja počivališta Vukovaraca nestalih u Domovinskom ratu, a za čiju se sudbinu još uvijek ne zna.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava naglasio je u svom govoru kako je konačno došlo vrijeme da u Vukovaru otvorimo i teme, ne samo obnove kuća i cesta, već i obnove gospodarstva i stoga je sa svečane sjednice Gradskoga vijeća pozvao strane i domaće investitore da dođu i ulažu u Vukovar. Ustvrdio je, međutim, kako sadašnjost nije dobra po Hrvatsku i Vukovar jer ljudi odlaze u potrazi za radnim mjestima, izrazivši ipak nadu u bolje dane, što je potkrijepio podatkom kako je u posljednjih nekoliko mjeseci u Vukovaru otvoreno 200-tinjak novih radnih mjesta, i to u proizvodnji, što ga, dodao je, posebno veseli.

Nakon obraćanja gradonačelnika Ivana Penave sudionici svečanosti imali su priliku kroz dokumentarni film „Vukovar” vidjeti najznačajnije projekte i događaje koji su obilježili proteklih godinu dana u gradu, a zatim su pozdravne riječi uputili župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

Na sjednici su uručena i javna priznanja Grada Vukovara:

Nagrada za životno djelo: akademkinji Alici Wertheimer-Baletić, prof. Zdravku Dvojkoviću, dr. Vesni Bosanac, i magistru Radwanu Joukhadaru.

Medalja Grada Vukovara: Martini Stojšić, Ivici Azeniću, Josipu Boldišu, posthumno, Mirjani Kulić, Ogranku Matice hrvatske Vukovar, Đuri Ivankoviću, Vilmi Vidović, Zlatku Hegedušu, Javnoj ustanovi u kulturi Hrvatski dom Vukovar

-Plaketa Grada Vukovara: Dom učenika ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Klub dizača utega „Vukovar”, Stjepan Draganić, HNK Mitnica Vukovar, Vlado Martinko.

Svečanoj sjednici u Hrvatskom domu bili su nazočni brojni uzvanici, među kojima i potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, akademik Željko Reiner, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, veleposlanik Republike Indonezije u RH NJ.E Argus Sardjana, zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, dožupan osječko-baranjski Dragan Vulin, počasni građani Vukovara Vesna Škare Ožbolt, Vladimir Šeks i Ivica Vrkić, prvi i posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine, Tomislav Merčep i Branko Borković, bivši gradonačelnici Vukovara Vladimir Štengl, Zdenka Buljan i Tomislav Šota, zamjenici gradonačelnika Marijan Pavliček i Marija Budimir, gvardijan i župnik Sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, Savjet za branitelje predvođen predsjednikom Tomislavom Josićem i mnogi drugi. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, svečanoj sjednici, nazočili su predsjednica Podružnice Vukovarsko-srijemske županije, te tajnica Udruge – članica Savjeta za branitelje gradonačelnika grada Vukovara.

Himnu Republike Hrvatske i završnu pjesmu „Voljeni Vukovar“ izveli su „Vukovarski golubići”. Po završetku svečane sjednice, održan je domjenak za sve okupljene.

Fotografije preuzete sa portala www.vukovar.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano