24. obljetnica memorijala 12 redarstvenika

U subotu, 2. svibnja 2015. godine, obilježena je 24. obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu. Dvanaestorica vinkovačkih policajaca ubijena su iz zasjede nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. dvojicu njihovih kolega tijekom redovite ophodnje u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Iz zasjede su ubijeni i masakrirani vinkovački redarstvenici: StipanBošnjak (1956.), AntunGrbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.),Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.), a ranjena su 22 policajca.

Program je počeo okupljanjem na ulazu u Borovo Selo, te mimohodom do Spomen obilježja poginulim redarstvenicima u središtu sela. Komemoracija je započela intoniranjem himne Republike Hrvatske, kratkom povjesnicom i čitanjem imena poginulih hrvatskih redarstvenika, minutom šutnje za poginule redarstvenike i sve branitelje u Domovinskom ratu, a zatim nastavljena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obitelji poginulih redarstvenika, državnih i mnogih drugih izaslanstava. U ime Grada Vukovara počast je odalo izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, uz kojeg su se još nalazili njegova zamjenica Marija Budimir, predsjednik gradskog vijeća grada Vukovara Igor Gavrić, predsjednik savjeta za branitelje Tomislav Josić i pročelnica Ivana Arambašić. Počast redarstvenicima su također odale i udruge proistekle iz Domovinskog rata, predvođene Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

Prigodnim riječima skupu su se obratili Stevo Culej, predsjednik Udruge SPDR „Krpelji” Vinkovci, Ranko Ostojić, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova i Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »