Predsjednica Republike Hrvatske posjetila Vukovar

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, 20. travnja 2015. godine, posjetila je Vukovar, nekoliko dana uoči obilježavanja Dana grada, kao i njegovih zaštitnika Sv. Filipa i Jakova. Cjelodnevni službeni posjet Predsjednica Republike Hrvatske započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u počast žrtvama Domovinskog rata na Memorijalnom groblju i mjestu masovne grobnice na Ovčari. U pratnji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bili su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak te predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić.


Nakon pijeteta iskazanog prema žrtvama u Domovinskom ratu Predsjednica Republike Hrvatske stigla je pred Gradsku upravu, gdje joj je izraze dobrodošlice izrazio predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić. Predsjednica Republike, Kolinda Grabar- Kitarović, susrela se zatim s vukovarskim gradskim čelnicima predvođenima gradonačelnikom Ivanom Penavom te nakon sastanka izrazila žaljenje što su, kako je rekla, projekti u Vukovaru u posljednje tri godine bili zaustavljeni, a kao problem je izdvojila veliku stopu nezaposlenosti.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zatim je, hodom u pratnji gradskih čelnika, prošetala ulicom dr. Franje Tuđmana do Doma hrvatskih branitelja, gdje ju je prije ulaska u dvoranu na sastanak s predstavnicima Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, pozdravio Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara. Sastanku su nazočili svi predstavnici udruga koji su predsjednici naglasili probleme braniteljske i stradalničke populacije, problem nezaposlenosti Vukovaraca i konstantnog zapošljavanja osoba iz drugih mjesta, veliki broj nestalih hrvatskih branitelja i civila, ratna odšteta, problem granica sa Republikom Srbijom i brojne druge. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je rado poslušala sve probleme braniteljske i stradalničke populacije, te obećala sa će pomagati koliko je moguće i uvijek rado saslušati svakoga. Pozvala je sve da im na raspolaganju za sva pitanja stoji njezin savjetnik za branitelje, gospodin Deur. Na pitanje dvojezičnosti u Vukovaru je rekla da se nada da će taj problem uskoro biti riješen jer je Vukovar oduvijek bio hrvatski grad. Naglasila je da će često dolaziti u Vukovar, te se uvijek rado sastati sa braniteljima i stradalnicima grada Vukovara jer su oni i njihovi najmiliji kojih više nema, temelj stvaranja Republike Hrvatske.

 

Nakon sastanka sa predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, predsjednica je otišla na sastanak sa Udrugom žene u Domovinskom ratu – Sunčice.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano