Godišnja skupština Predsjedništva UDPNHBDR

U Koprivnici je 14. ožujka 2015. godine održana godišnja skupština Predsjedništva Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Tom prigodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelja kod spomen obilježja Križ života u Kampusu na prostoru bivše vojarne Ban Krsto Frankopan. Vijenac je s nama položila i nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnika grada Koprivnice, gospođa Melita Samoborec.


Nakon polaganja vijenaca i molitve okupljeni su se uputili u prostorije Pučkog otvorenog učilišta gdje je održana godišnja skupština Udruge. Na početku su se nazočnima obratili predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – podružnica Koprivničko-križevačke županije, Kristina Škoda,  zamjenik župana gosp. Ivan Pal, te gospođa Neda Balog, predsjednica zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Tom prilikom, gospodin Ivan Pal je izrazio zadovoljstvo da smo se iz svih krajeva Hrvatske okupili u Koprivnici, te naglasio da je Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji oduvijek prioritet bio poduprijeti udruge proistekle iz Domovinskog rata, pa tako i našu udrugu. Upravo mi smo ti koji dalje moramo prenositi istinu o Domovinskom ratu na mlađe generacije i očuvati sjećanje na naše poginule roditelje. Također je istaknuo „Znatan broj Podravaca i Prigoraca dalo je život za domovinu, a na nama, koji nismo doživjeli toliku žrtvu je da pomognemo onima koji jesu“. Prisutnima se zahvalio na svemu što rade i na hrabrosti sa kojom su se nosili od djetinjstva do danas „Vi ste budućnost ovog društva jer vi znate cijeniti prošlost“. Okupljenima se obratila i gospođa Neda Balog koja je naglasila veliku povezanost između ove dvije udruge jer se u jednoj nalaze naše majke, koje su nam bile oslonac i vodile nas na pravi put kroz naše odrastanje, a s druge strane sada stojimo mi – mladi, zreli ljudi koji moraju nastaviti putem promicanja sjećanja na sve poginule, a pogotovo nestale hrvatske branitelje i boriti se da se i njihova sudbina uskoro sazna. U svom govoru nam je čestitala na svemu što smo do sada postigli i naglasila da je jedino važno da se držimo skupa i skupa ustajemo naprijed, te da ne posustanemo na našem putu. Javnost bi morala imati više senzibiliteta prema našoj populaciji i poštovanja prema našim poginulim i nestalim roditeljima, te poštovati to. Na kraju se svima okupljanima obratio i predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, gospodin Igor Gavrić, koji je izrazio zadovoljstvo da se svake godine okupljamo iz svih krajeva Hrvatske, zajedno surađujemo i kroz zajedničke projekte promičemo istinu i vrijednosti Domovinskog rata. Oduvijek smo poštivali prošlost stvaranja naše Domovine jer su u njezinim temeljima uklesani životi naših očeva. U svom govoru se osvrnuo problema nestalih osoba i izrazio nadu da će se bolje raditi na tom problemu, u čemu svi trebamo ustrajati. Također je izrazio žaljenje sve većeg odlaska mladih ljudi, pogotovo naše populacije, iz Hrvatske u potrazi za boljim životom. Žalosno je što 24 godine nakon početka Domovinskog rata mi svoje „bolje“ moramo tražiti preko granica Lijepe Naše za koju su naši očevi dali svoje živote.

Nakon kratkog domjenka održana je godišnja skupština Predsjedništva UDPNHBDR.

Predsjednik Udruge, gosp. Igor Gavrić, otvara skupštinu, te utvrđuje broj prisutnih podružnica: Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Sisačko-moslavačka, grad Zagreb, Karlovačka, te predstavnici udruge djece poginulih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja Cetinske Krajine iz Sinja. Utvrđuje se da samo 1 Podružnica nije nazočna, te da imamo kvorum. Predlaže se sljedeći dnevni red:

1. Obraćanje predsjednika UDPNHBDR

2. Financijsko izvješće i izvješće o radu UDPNHBDR za 2014. godinu

3. Izvješće o radu voditeljice ureda UDPNHBDR

4. Izvješće o radu Podružnica UDPNHBDR

5. Osnivanje podružnice za Splitsko-dalmatinsku županiju

6. Projekti za 2015. godinu

7. Promjene Statuta UDPNHBDR

8. Razno

Dnevni red jednoglasno usvojen.

Predsjednik Udruge se dotaknuo pojedinih zaključaka sa zadnjeg sastanka u Vukovaru, te je dogovoreno da će se o spomenutim stvarima uskoro pokušati pronaći rješenje. Također je naglasio da je Udruga opravdala sve projekte, odnosno, dodijeljene financijske pomoći u 2014. godini, te je riječ predao tajnici Udruge, Sandri Milić. Tajnica čita financijsko izvješće koje je uredno predano u FINA-u, te izvješće o radu središnjice za 2014. godinu (kompletno izvješće nalazi se u prilogu). Izvješće je jednoglasno usvojeno, pa se prelazi na sljedeću točku dnevnog reda u kojem tajnica – voditeljica ureda, čita izvješće o radu u vremenu 8.7. – 31.12.2014. god. Napominje da tjedne izvještaje o radu redovito šalje predsjedniku i dopredsjedniku Udruge. Izvještaj je također jednoglasno usvojen. Tajnica udruge poziva Podružnice redom da daju izvješće o radu za 2014. godinu.

Vukovarsko-srijemska: tijekom 2014. godine ugostili smo pripadnike 4. gardijske brigade iz Splita na njihovom putu: 23 krunice za 23 godine 4. gardijske brigade. Tom prilikom obišli smo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i spomen obilježje na mjestu masovne grobnice Ovčara, gdje su nam uručili monografiju udruge. Oragnizirali smo molitveni skup za mir u Ukrajini, vodili premijeru dokumentarnog filma „Sunčica“ u Vukovaru, organizirali prikupljanje i odvoz pomoći obiteljima stradalima u poplavama, bili u Sinju na 299. Sinjskoj Alci i sportskim susretima djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, organizirali smo obilježavanje stradanja gradske četvrti Sajmište u Vukovaru, bili na obilježavanjima u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji, prisustvovali sastancima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, organizirali promociju zbirke poezije „Luč Hrvata“ Ante Nadomira Tadića Šutre, tradicionalno molitvu na blagdan Svih Svetih i paljenje lampiona za sve nestale hrvatske branitelje i civile, mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“, sudjelovali u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara (zavjetna kapelica Križni put, puštanje vijenca u Dunav kod Borova sela, mimohod 18.11., paljenje lampiona kod Vukovarske bolnice), bili u Karlovcu na obilježavanju, organizirali pomoć za oboljelu Anabelu Milić, podijelili mandarine i dr.

Prema Ministarstvu branitelja prijavljivali su 2 projekta, ali im nisu prošli.

Osječko-baranjska: imaju odličnu suradnju sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata s područja Našica, ali i cijele Osječko-baranjske županije, idu redovito na sastanke Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, sudjeluju na svim obilježavanjima vezanim za Domovinski rat na koja budu pozvani, sudjelovali su na obilježavanju u Karlovcu, Sinjskoj Alki i sportskim susretima, zajedno sa središnjicom organizirali mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i 1 autobus koji je platio grad Našice, išli na sastanke kod gradonačelnika oko dogovora za dodijelu prostorija udruzi, sudjelovali u natjecanju kuhanja čobanca gdje su osvojili 1. mjesto. Prema Ministarstvu branitelja prijavljivali su 2 projekta, ali im nisu prošli.

Brodsko-posavska: imali su izvanrednu izbornu skupštinu zbog ostavke dosadašnje predsjednice udruge, te je za novog predsjednika izabran Dejan Marjanović. U 3 mjeseca prošle godine sudjelovali su na svim obilježavanjima u županiji, išli na obilježavanje u Karlovac, organizirali odlazak autobusom na mimohod u Vukovar, išli na sve sastanke u grad Nova Gradiška i sastanke središnjice udruge, te edukaciju. Održali su sastanke u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu, pozvali osobe sa statusom djeteta poginulog ili nestalog hrvatskog branitelja, te su u ta dva sastanka dobili 35 novih članova u udrugu. Od grada su dobili prostorije na korištenje koje dijele sa udrugom udovica.

Bjelovarsko-bilogorska: imali su izvanrednu izbornu skupštinu zbog ostavke dosadašnje predsjednice udruge, te je za novog predsjednika izabran Marijan Tandara. Od Ministarstva branitelja im je odobren jedan projekt, koji još uvijek nije završen, te će 26.3. biti predstavljanje Radova Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru. Išli su na obilježavanja Podružnica i središnjice – autobus za mimohod u Vukovaru, sudjeluju na obilježavanjima u cijeloj županiji, ali i drugim krajevima Hrvatske. Za Uskrs su organizirali humanitarnu akciju za pomoć obiteljima slabijeg financijskog stanja.

Koprivničko-križevačka: redovito sudjeluju na sastancima u Koprivnici sa ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, gdje zajedno rade na spomeniku svim poginulim braniteljima sa tog područja, te spomen-sobi. Tri puta su išli u Ministarstvo branitelja na sastanke. Sudjelovali su na hodočašću u Mariji Bistrici. Išli su na obilježavanja Podružnica i središnjice, sastanke Predsjedništva i edukativne radionice pisanja projektnog prijedloga. Organizirali su humanitarnu akciju – izrađivanje anđela, prihod od prodaje dan je za potrebe djece slabijeg imovinskog stanja.

Sisačko-moslavačka: izdali su pjesmaricu „Možda te pjesmom probudim iz sna“, organizirali promociju u Petrinji. Završili sve poslove oko financiranja spomenika hrvatskim braniteljima. Sudjelovali na obilježavanjima Podružnica i središnjice, autobus za mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ u Vukovaru. Sudjelovali su u programu obilježavanja dana sjećanja na stradanje Petrinje u Domovinskom ratu, organizirali prikupljanje pomoći za stradale u poplavama u Posavini i Petrinjskom kraju. Redovito održavaju sastanke, te božićni domjenak.

Karlovačka: odobren jedan projekt od strane Ministarstva branitelja, te su tom prigodom ugostili Podružnice UDPNHBDR na obilježavanju prvog napada agresorske vojske na Turanj, te edukativnu radionicu. Organizirali su autobus za odlazak na mimohod u Vukovar, gdje posebno ističu da je većinom bili mladi ljudi, te da je zainteresiranost bila puno veća nego broj slobodnih mjesta. Išli su na Sinjsku Alku i sportske susrete. Surađuju sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, najviše sa „Rebelsima“, sudjeluju u uređenju šetnice – aleje hrvatskih branitelja.

Grad Zagreb: sudjeluju na svim sastancima vezanim uz braniteljsko-stradalničku populaciju, za mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ organizirali su dva autobusa. Sudjelovali su na Danima otvorenih vrata Udruga na poziv Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Sudjeluju na svim sastancima središnjice, te obilježavanjima.

Svi izvještaji su jednoglasno usvojeni.

U 2015. godini u planu je osnivanje podružnice za Splitsko-dalmatinsku županiju, te smo se o tome ovom prilikom dogovorili da predstavnicima udruge iz Sinja. Središnjica i sve Podružnice su rekli planove za prijavu projekata i rada za 2015. godinu, te su zajednički dogovoreni projekti središnjice. U ovoj godini predstoji nam usklađivanje sa Zakonom o udrugama, odnosno usklađivanje Statuta, te izborna Skupština na državnoj razini.

Nakon održane skupštine, članovi UDPNHBDR su obišli centar grada Koprivnice, te potom zajedno sa udrugom udovica otišli na ručak.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano