Dan hrvatskih branitelja Vukovara

U Vukovaru je 10. ožujka 2015.god. obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara u organizaciji Grada Vukovara i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara. Ovo je prvo takvo obilježavanje na ovaj datum, na 24. godišnjicu od prvog povijesnog postrojavanja nenaoružanih odreda za bivšu općinu Vukovar, održano u Bogdanovcima.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata sudjelovala je u cjelodnevnog obilježavanju. Počast poginulima, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima odana je polaganjem vijenaca na mjestu masovne grobnice na Ovčari i ispred spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Počast je odao izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OS RH, general Siniša Jurković i izaslanik ministra unutarnjih poslova Miroslav Puž, zapovjednici obrane Vukovara i 204. Vukovarske brigade Tomislav Merčep i Branko Borković-Mladi Jastreb, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem, izaslanstvo Grada Vukovara i braniteljskih udruga grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, izaslanstvo „100% za Hrvatsku te izaslanstvo Grada Petrinje. Obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara nazočio je i predstavnik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, podružnica Sisačko-moslavačke županije.


Nakon polaganja vijenaca molitvu za sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara predvodio je fra Ivica Jagodić, gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova, koji je potom služio i misu zadušnicu u vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

Središnji program održan je u Hrvatskom domu Vukovar, gdje je održana svečana akademija posvećena Danu hrvatskih branitelja. Nazočnima se obratio predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Franjo Šoljić: „Mi dragovoljci, branitelji, braniteljice i stradalnici, moramo njegovati i obilježavati sve bitne datume kojima želimo prenositi i očuvati sjećanje, ali isto tako prenositi i istinu o Domovinskom ratu i educirati mlađe naraštaje da se nikad ne zaboravi. Vukovar je bio i ostao ispit naše savjesti i naše odlučnosti, kako 1991. godine kad smo znali braniti i obraniti opstojnost hrvatskog naroda, tako i sada 2015. godine moramo znati biti svoj na svome. Vukovar je vječni spomenik hrvatskoj žrtvi i poziv na dostojanstvo, zahvalnost, ali i slobodu. Vukovar je simbol našeg zavjeta i naše zakletve, da niti jedna agresija neće i ne smije proći – i završio porukom „I nadasve-Vukovar je Hrvatska!”.

Nakon njega, nazočnima se obratio gradonačelnik Grada Vukovara koji je izrazio nezadovoljstvo stalnim podjelama pojedinaca i pojedinih Udruga u gradu Vukovaru, te još jednom pozvao sve na jedinstvo i zajedništvo koje nam je u ovim teškim vremenima potrebno. Izrazio je nezadovoljstvo stanjem u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji, za koju je napomenuo da je jedino u njoj samo ime Vukovara, dok Vukovaraca baš i nema. Dotaknuo se i činjenice da je Domovinski rat prepolovio broj stanovnika u Vukovaru, umjesto 46 tisuća, sada nas je nešto više od 20 tisuća. „Tko je za to odgovarao? Jesu li to zaslužili junaci Domovinskog rata, naši branitelji i braniteljice, poginuli, ubijeni i nestali branitelji i njihove obitelji?“ – upitao je gradonačelnik u vrlo emotivnom govoru.

Prvi zapovjednik obrane Vukovara Tomislav Merčep podsjetio je na povijesne dane u stvaranju obrane Vukovara i Hrvatske, spomenuvši se poimence mnogih hrabrih ljudi kojih danas više nema među živima, a iz dana u dan sve se više zaboravljaju.

Skupu su se zatim pozdravnom riječju obratili Branko Borković-Mladi Jastreb, zapovjednik 204. Vukovarske brigade, Miroslav Puž, izaslanik ministra unutarnjih poslova, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OS RH general Siniša Jurković i izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH Ante Deur. U programu su nastupili dječji pjevački zbor „Vukovarski golubići”, učenice OŠ Mitnica i Branko Čulić-Vukovarac.

Nakon svečane akademije program je nastavljen prigodnim druženjem branitelja, članova obitelji poginulih i nestalih branitelja i ostalih sudionika na zajedničkom ručku na Trgu Republike Hrvatske. Program je završio koncertom tamburaškog sastava „Sinovi ravnice” i nastupima Branka Čulića-Vukovarca i članova KUD-a „Seljačka sloga” Bogdanovci.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano