Inauguracija predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

U nedjelju 15.2.2015. godine, u Zagrebu je održana inauguracija izabrane predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović. Inauguraciji je, na poziv predsjednice, nazočio i predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Igor Gavrić.

Na trgu Sv. Marka okupio je veliki broj građana Republike Hrvatske, ali i Hrvata pristiglih iz cijelog svijeta. Uz njih su u VIP dijelu bili brojni predstavnici država, Vlade Republike Hrvatske, Sabora, braniteljskih i stradalničkih udruga, udruga kulturnoga društva, političkih stranki, sportskih klubova i brojni drugi. Nakon dolaska na pozornicu novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, izvedena je himna Republike Hrvatske, te minuta šutnje za sve poginule i nestale hrvatske branitelje. Potom je Renata Sabljak izvela pjesmu „Dej mi Bože“ što je posebno ganulo izabranu predsjednicu. Sa suzom u oku, Kolinda Grabar Kitarović je prisegnula pred predsjednicom Ustavnog suda, Jasnom Omejec, s rukom na Hrvatskom Ustavu, nakon čega je predsjednici uručena svečana lenta.

U svom govoru novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je posebno naglasila važnost žrtve hrvatskih branitelja u stvaranju slobodne Republike Hrvatske: „U ovom svečanom trenutku sjećamo se svih onih znanih i neznanih hrvatskih kćeri i sinova koji su svoje živote, tijekom tisućljetne borbe za hrvatsku samostalnost, ugradili u temelje moderne hrvatske države. Posebnu zahvalnost iskazujem hrvatskim braniteljima, koji su bili i ostat će zaglavni kamen naše domovine Hrvatske.“ U svom govoru posebno se dotaknula brige za mlade, razvitak gospodarstva, pozvala je na zajedništvo svih građana Republike Hrvatske, ali se dotaknula i Hrvata u iseljeništvu za koje je obećala posebnu brigu. Svoj govor završila je riječima: „Želim jednoga dana svojim unucima pričati o vremenu kada smo, kao i u Domovinskom ratu, stali jedni uz druge u borbi za bolji život u Hrvatskoj i kako smo i tu bitku dobili. Jer mi smo pobjednički narod, postojan narod, vrijedan narod. Nema toga što mi ne možemo postići kad smo kad smo jedinstveni.

Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska.“

U programu inauguracije sudjelovali su, između ostalih, Orkestar HV-a, zborovi HRT-a, Lado, Ivan Goran Kovačić i Izvor. Orkestar HV-a i solistica Martina Gojčeta Silić izveli su “Odu zemlji” Jakova Gotovca, a Radojka Šverko otpjevala je pjesmu “Ljubim te do bola” kao osobni izbor predsjednice.

Nakon svečanog programa na trgu Svetog Marka, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se u pratnji supruga uputila u palaču Dverce gdje je za uzvanike upriličen svečani ručak. Ovom prigodom predsjednica se sastala i sa predsjednikom Vlade Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem, te je posebno naglasila rješavanje pitanja nestalih osoba iz Domovinskog rata, kao ključni dio u suradnji dviju zemalja.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano