23. obljetnica vojno redarstvene akcije „Širinci ’92“

U Širincima je 03. siječnja 2015.god. obilježena 23. Obljetnica VRA „Širinci ’92“, te su tom prilikom kod spomen obilježja brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, grada Nove Gradiške, županije Brodsko-posavske, kao i udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – podružnica Brodsko-posavske županije, položili vijence i svijeće. Nastavak svečanosti održan je u općini Rešetari.

Početkom listopada 1991. godine pobunjeni Srbi uz pomoć Bjelovarskog korpusa JNA, Banjalučkog korpusa i dobrovoljačkih srpskih jedinica iz Srbije, Crne Gore i BiH uspjeli su vojnim djelovanjem zauzeti velik dio planinske zapadne Slavonije. Njihovo tadašnje najjače uporište bilo je u Okučanima, te na jugoistočnom području Pakraca. U toj teškoj i naizgled bezizlaznoj situaciji najugroženiji su bili okolni gradovi Nova Gradiška, Požega, Lipik, Pakrac, Daruvar, Grubišno Polje, Virovitica, Slatina. Prema tadašnjim planovima JNA i jedinica pobunjenih Srba postojala je velika opasnost od izlaska neprijateljske vojske prema mađarskoj granici što bi dovelo do okupacije preostalog slobodnog dijela Slavonije. Akcijom hrvatskih postrojbi « Otkos 10 » otklonjen je dio opasnosti od Virovitice i Grubišnog Polja, a djelovanje je nastavljeno akcijom « Orkan ’91 ».

Operaciju « Orkan ’91 » je pripremilo Zapovjedništvo operativne grupe « Posavina » na čelu s zapovjednikom Rudijem Stipčićem. U akciji su sudjelovale slijedeće hrvatske postrojbe:

1.«A» brigada ZNG « Tigrovi » ( zapovjednik Josip Lucić),

8. brigada Samobor poslije151. brigada Samobor ( zapovjednik Adolf Paar ),

99. brigada Zagreb Pešćenica ( zapovjednik Josip Perković ),

100. brigada «R» Zagreb Centar ( zapovjednik Ognjen Debeljak),

104. brigada Varaždin ( zapovjednici Ivan Rukljić i Vjeran Rožić ),

108. brigada Slavonski Brod ( zapovjednik Pero Katalinić ),

117. brigada Koprivnica ( zapovjednik Dragutin Kralj ),

121. brigada Nova Gradiška ( zapovjednik Josip Mikšić ),

123. brigada Požega ( zapovjednik Miljenko Crnjac ),

125. brigada Novska ( zapovjednik Dane Pavičić ),

127. brigada Virovitica ( zapovjednik Đuro Dečak ),

132. brigada Našice- Orahovica ( zapovjednik Slavko Barić ),

136. brigada Slatina ( zapovjednik Josip Černi ),

149. brigada Zagreb Trešnjevka ( zapovjednik Petar Rajković ),

56. samostalna Bojna Kutina ( zapovjednik  Zvonimir Gregurić ),

Protudiverzantska satnija ZNG Bjelovar ( zapovjednik Željko Cepanec ).

U prvoj etapi spomenute akcije hrvatske postrojbe su napale srpska uporišta, a agresor je protjeran prema Bučju, Pakracu i Okučanima. Potpuno je bila osigurana i cesta Nova Gradiška – Požega. Oslobođena su brojna okolna sela.

U drugoj etapi operacije « Orkan ’91 » koja je počela 22. prosinca 1991. godine hrvatska vojska je započela još žešću ofenzivu na području okupiranog dijela zapadne Slavonije, a 3. siječnja 1992. godine pripadnici 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade HV-a, 1. satnije 2. bojne, 3. satnije 1. bojne i Samostalne satnije 121. novogradiške brigade oslobodili su selo Širince i zauzeli položaje kod sela Trnakovci. Prometnica između Pakraca i Požege je također bila otvorena , ali nije bila sigurna za prometovanje zbog neposredne blizine neprijateljske vojske.

02. siječnja 1992. godine tadašnji Ministar obrane Gojko Šušak je u ime hrvatskih postrojbi potpisao primirje s  generalom  JNA Andrijom Rašetom u Sarajevu. Obje zaraćene strane su Sarajevskim sporazumom bile obvezne ostati na dosegnutim položajima, te je tako zaustavljeno daljnje napredovanje HV-a u oslobađanju okupiranih područja zapadne Slavonije. Ipak je završetkom akcije « Orkan ’91 » uspješno neutralizirano 21 srpsko uporište, a bojišnica na tom području je stabilizirana. Osujećena je stoljetna ideja i plan o velikosrpstvu iz Načertanija kojim je vizija agresora bila stvaranje granice između Srbije i Hrvatske na liniji Karlobag – Karlovac – Virovitica.  Srbočetnički agresor potpomognut vojskom JNA postao je opasno upozoren da na drugoj strani ima ozbiljnu vojnu silu. Hrvatska vojska je pokazala jasne namjere, a to je uspostava suvereniteta svog naroda.

Na 23. obljetnicu brojna izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje u akciji « Širinci » koja je bila sastavni dio akcije « Orkan ’91 ». Tijekom borbenog djelovanja poginuli su hrvatski branitelji Davorin Cvitković, Mladen Kovačević i Domagoj Vukšić iz Nove Gradiške, Stjepan Pohl iz Bodovaljaca, Mladen Kovačević iz Podvrškog, Zdravko Hodak, Ljubomir Dakić iz Davora, Tihomir Dautović iz Gunjavaca i Marijan Marijanović iz Ljupine, te zapovjednik Druge bojne 121. brigade Hrvatske vojske Ivan Atlagović, a ranjena su 22 hrvatska branitelja. Riječi zahvale za doprinos u Domovinskom ratu svim hrvatskim braniteljima izrekli su izaslanik Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Predsjednika Repulike Hrvatske general Siniša Jurković, gradonačelnik grada Nova Gradiška Željko Bigović, Županijska vijećnica BP županije Ružica Vidaković, načelnik općine Rešetari Zlatko Aga, te dragovoljac i veteran Domovinskog rata i predsjednik organizacijskog odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata Jozo Bungić.

Gradonačelnik grada Nove Gradiške izrazio je nadu i želju za boljom brigom prema djeci poginulih hrvatskih branitelja u ovoj, ali i brojnim drugim akcijama oslobađanja teritorija i stvaranja slobodne Republike Hrvatske. Posebnu važnost stavio je na zapošljavanje istih na prostoru grada Nove Gradiške.

Preuzeto sa portala: www.radiong.hr

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano