Obilježena 23. obljetnica vojne akcije “ŠAGOVINA91”

U Cerničkoj Šagovini 21.12.2014. god. obilježena je 23.obljetnica vojne akcije “Šagovina 91”. Zauzimanjem M. Šagovine 19.12.1991.g. agresoru je zadan težak udarac i oduzet jedan od strateško najpovoljnijih položaja koje je imao u brdskim dijelovima sjeverne novogradiške bojišnice. U akciji je život položilo 13 hrvatskih branitelja.

I ove godine u Cerničkoj Šagovini su se okupili predstavnici županije,načelnici općina,predstavnici 121. brigade Nova Gradiška,149.Trešnjevačke brigade, 99. brigade Pešćenica,108. Brodske brigade, izviđačko diverzantskog voda “Svileni”, Osnovna škola “Žitnjak Petruševac”, osnovna škola Cernik i mnogobrojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, kao i udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, podružnica Brodsko-posavske županije.

U 11.00h održana je sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje te su nakon nje, u12.30h,  svečano položeni vijenci i zapaljeni lampioni ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Cerničkoj Šagovini. U organizaciji UDPNHBDR podružnice Brodsko-posavske županije i UDPNHBDR podružnice grada Zagreba kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novoj Gradišci, zajedno sa predstavnicima Udruge specijalne policije”Zebre” i udruge udovica Nove Gradiške, dočekani su članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 99.brigade Peščenica iz Zagreba koji su također sudjelovali u obrani novogradiškog kraja i akciji “Šagovina 91”. Ispred spomenika položen je vijenac i zapaljeni su lampioni,nakon čega je predsjednik UDPNHBDR podružnice Brodsko-posavske županije, Dejan Marjanović, pozdravio članove Uhbdr 99.brigade i zahvalio im na odavanju počasti kako svojim poginulim suborcima tako i svim poginulim braniteljima novogradiškoga ratišta i napomenuo kako će nastojati na još većoj suradnji u budućim posjetima članova Uhbdr Peščenica novogradiškom kraju. Nakon toga krenulo se put Cerničke Šagovine,a manja grupa od desetak članova Uhbdr Peščenica odlazi u obilazak spomen obilježja svojih poginulih suboraca u Visokoj Gredi,Goricama i Sičicama, nakon čega se priključuju protokolu polaganja vijenaca u Cerničoj Šagovini.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano